Hlavní obsah

Přišli hráči, kteří zapadají do naší filozofie, říká trenér Budínský o změnách v Děčíně

Děčín

Basketbalisté Děčína si první polovinu probíhající sezóny zpestřují stejně jako loni účastí v mezinárodním turnaji Alpen Adria Cup a samozřejmě se koncentrují i na ligovou soutěž. V Kooperativa NBL obhajují stříbrnou medaili, kterou navíc získali pokaždé v posledních třech letech. „Liga je zajímavá, kdokoliv může porazit kohokoliv,“ uvažuje děčínský trenér Pavel Budínský v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Josef Pešout, Právo

Děčínský trenér Pavel Budínský

Článek

V úterý jste zdolali v pohárové soutěži slovinský celek Tajfun Šentjur 98:80. Jak byste zápas charakterizoval?

Především je to naše první domácí vítězství v mezinárodním poháru. Extrémně se nám povedl vstup do utkání. Hráli jsme s lehkostí, zaujetím v obraně v první čtvrtině. Pak jsme polevili pod dojmem vyššího náskoku a nechali jsme soupeře trošku hru zagresivnit. O přestávce proběhly nějaké korekce. Celkově jsme ale udrželi herní trend, i když jsme během osmačtyřiceti hodin odehráli ligový zápas s Pardubicemi a následně se slovinským týmem.

Takže převládá spokojenost?

Je to příjemná výhra na to, že jsme měli k dispozici jen devět hráčů. Některým se celkem dařilo, dali jsme třináct trojek. Každé vítězství se počítá a jsem rád, že se nám povedlo uspět.

Jak se v Děčíně vyrovnáváte s faktem, že před sezónou odešli klíčoví hráči Tomáš Vyoral a Lukáš Palyza?

To je život v této branži, že hráči odcházejí a přicházejí. Ti lepší jdou za lepším, a jsou tady jiní, kteří se budou muset ztotožnit s filozofií klubu. Až čas ukáže, jak Vyoral chybí. Zanechal v Děčíně výraznou stopu, byl lídrem a výkony si řekl o angažmá v nejprestižnějším českém klubu z Nymburka. Reprezentant Lukáš Palyza šel do zahraničí. I v basketbale existují věci, se kterými musíme zákonitě počítat, že špičkoví hráči nebudou v týmu navěky, a když budou hrát dobře, mohou odejít.

Přivedli jste Feštra, Haladu a Grunta. Jaká je děčínská strategie při doplňování kádru?

Kritériem číslo jedna je, aby přicházeli čeští hráči ruku v ruce s naší filozofií, jak jsem už naznačil. Feštr je narozen v Ústí nad Labem, Grunt je z Litoměřic. Mají nějaký vztah k severočeskému regionu. Halada působil na Slovensku a ví, co obnáší zahraniční chlebíček. Jinak ale pochází z Karlových Varů. S ohledem na to, že Děčín sbírá plody své dlouhodobé práce, se jim nabídka zalíbila. Kývli na spolupráci, a chtějí bojovat za Děčín o přední pozice v lize.

Jak se vám jeví dosavadní průběh Kooperativa NBL?

Liga je zajímavá. Kdokoliv může porazit kohokoliv, což se týká i nás. Máme tři zraněné hráče, Jakuba Houšku, Pavla Houšku, Haladu. A v oslabené sestavě jedeme v sobotu do Brna. Při nějaké kapacitě a možnostech by bylo průšvihem, kdyby se zranili třeba další dva borci. Tak kvalitní kádr, abychom vzali více hráčů z juniorky, v Děčíně není.

Co říkáte na aktuální příchod ještě nedávného reprezentačního kapitána Jiřího Welsche do Pardubic?

Pro pardubický klub to je určitě mediálně zajímavý tah. Přichází tam z Nymburka hráč, který má obrovské zkušenosti z bohaté kariéry.

Reklama

Související témata: