Hlavní obsah

USA, Německo, Francie a Řecko postoupily do čtvrtfinále MS

SAITAMA

Basketbalisté favorizovaných Spojených států amerických postoupili do čtvrtfinále mistrovství světa. Na šampionátu v Japonsku dnes porazili Austrálii vysoko 113:73 a přiblížili se tomu, aby po šesti letech získali velký titul. Do čtvrtfinále se dostali i Němci, kteří v dramatickém osmifinále porazili Nigérii o jediný bod 78:77. Francouzi postoupili díky výhře 68:62 nad Angolou a Řekové po vítězství nad Čínou.

Článek

Australané drželi v úvodní čtvrtině s favoritem krok, ale v úvodu druhé části hry měli Američané sérii 25 bodů oproti třem bodům soupeře a do přestávky si vybudovali třicetibodový náskok. Jejich nejlepším střelcem byl s dvaceti body Carmelo Anthony, kterému zdatně sekundoval autor osmnácti bodů Dwyane Wade.

Anthony si pochvaloval výkon svého týmu především ze druhé čtvrtiny, v níž Australané jen dvakrát skórovali z pole. "Ukazuje to, že když se opravdu soustředíme a hrajeme na obranu, můžeme docela škodit," řekl basketbalista Denveru Nuggets.

O postup do semifinále se Američané utkají s Německem, které přežilo dramatický závěr duelu s Nigérií. Dvě a půl minuty před koncem ještě evropský celek vedl 78:71, ale pak nedotáhl do konce žádný ze čtyř útoků a soupeř se dostal na rozdíl jediného bodu. V posledních vteřinách měl šanci na vítězný koš Nigerijec Ime Udoka, ale jeho střela se jen odrazila od obroučky.

Nowitzki byl znovu lídrem

Lídrem německého týmu byl s třiadvaceti body a devíti doskoky Dirk Nowitzki, ale stejně jako jeho spoluhráči se střelecky trápil. Z pole proměnil jen sedm z osmnácti pokusů.

Utkání mělo pikantní příchuť pro německého reprezentanta Ademolu Okulaju, který se narodil v Nigérii a v Německu žije od tří let. Proti zemi svých kořenů předvedl zatím nejlepší výkon na šampionátu, zaznamenal devatenáct bodů a osm doskoků. "Všichni jsou skvělí chlapci, ale Německo vyhrálo a zasloužili jsme si to," řekl po utkání.

Francouzi vyhráli díky obraně

V duelu Francie s africkými šampiony z Angoly dominovaly obrany, nejlepší střelec zápasu Francouz Aymeric Jeanneau zaznamenal jen šestnáct bodů. Evropský tým postoupil díky vydařené úvodní čtvrtině, v níž si vybudoval jedenáctibodový náskok. Především v závěrečné části hry soupeř mocně dotahoval, poslední čtvrtinu vyhráli Angolané 27:19, ale na zvrat už nestačili. Ve čtvrtfinále se Francouzi utkají s vítězem posledního osmifinále mezi Čínou a evropskými šampiony z Řecka.

Ve čtvrtfinále se Francouzi utkají s evropskými šampiony z Řecka, kteří porazili Čínu 95:64. V úvodu se však proti asijskému týmu trápili a první čtvrtinu prohráli 11:18. Ještě do přestávky se favorizovaní Řekové dostali do pětibodového vedení a odpor reprezentantů nejlidnatější země světa definitivně zlomili ve třetí čtvrtině, kterou vyhráli o dvacet bodů. Řekové dokázali uhlídat hvězdného pivota Jao Minga, který zaznamenal jen deset bodů.

Výsledky - osmifinále:
USA - Austrálie 113:73 (59:29)
Nejvíc bodů: Anthony 20, Johnson 18, Wade 15, Battier a Bosh po 12 - Bogut 20, Newley 15, Mackinnon 8.
Německo - Nigérie 78:77 (48:44)
Nejvíc bodů: Nowitzki 23, Okulaja 19, Greene 9 - Ibekwe 22, Muoneke 16, Awojobi 15.
Francie - Angola 68:62 (34:24)
Nejvíc bodů: Jeanneau 16, Diaw a Gelabale po 14 - Almeida 13, Cipriano a Morais po 12, Gomes 11.
Řecko - Čína 95:64 (41:36)
Nejvíce bodů: Papalukas 19, Spanulis 15, Kakiuzis 11, Schortsianitis 10 - Wang Š'-pcheng 16, Jao Ming a Ču Fang-jü po 10.
Čtvrtfinálové dvojice:
Argentina - Turecko, Španělsko - Litva, USA - Německo, Francie - Řecko.

Reklama

Související témata: