Hlavní obsah

Evropské poháry jsou pro české týmy přínosem, říká volejbalista Holubec

Liberec

Sedmým místem na podzimním mistrovství Evropy v Polsku se volejbalista Aleš Holubec rozloučil s českou reprezentací. Před turnajem předal pomyslné kapitánské céčko Jakubu Janouchovi, jehož se pak po ukončení svého klubového angažmá ve Francii stal od nynější sezóny i spoluhráčem v liberecké Dukle.

Foto: Sport.cz

Aleš Holubec

Článek

Byť už Holubec nefiguruje v národním týmu, má možnost mezinárodních konfrontací i v rámci účasti Dukly Liberec v evropských pohárech. „Vím, že Liberec v předešlých dvou sezónách startoval v základní skupině Ligy mistrů. Mrzí mě, že letos v ní nejsme, ale po třetím místě v extralize na nás vyšla účast v Poháru CEV," říká liberecký tahoun s nesmírnými zkušenostmi ze zahraničí.

„Liga mistrů je top soutěží, nicméně i ve druhém nejvýznamnějším poháru můžete dostat soupeře z italské, ruské ligy a dalších evropských zemí, které ve volejbale něco znamenají. Zdolali jsme v Poháru CEV doma 3:2 bulharského mistra z Burgasu, který hrál kvalifikaci o Ligu mistrů a poté přešel do nižšího poháru. Dostatečně nás prověřili a před odvetou 19. prosince v Bulharsku máme na čem pracovat," uvažuje Holubec.

Na evropské klubové scéně mužů účinkuje momentálně stále pět českých zástupců. Kromě Liberce ještě České Budějovice, Kladno, Karlovarsko a Brno. „Zápasy mají náboj a spád. Je dobře, že tolik týmů se může poměřit s evropskými celky, jednoznačně jde o přínosné srovnání. Starší hráči uplatňují zkušenosti, pro mladé je to obrovská škola a zdroj inspirace, aby viděli, co jim třeba ještě chybí k mezinárodní výkonnosti," podotýká liberecký volejbalista.

Právě v období na přelomu roku se bude takříkajíc lámat sezóna. „Ukáže se, kdo postoupí do další fáze v Evropě. A zároveň zápasy spojené s cestováním naznačí, jak družstva zvládnou při kombinaci dvou soutěží i domácí extraligu," míní liberecký bojovník. „Všiml jsem si, že přední české kluby sestavily kádry tak, aby byly konkurenceschopné. Posily jsou znát ve všech týmech a odvádějí maximum pro úspěch. V tom vidím správnost cesty. A byla by škoda, kdyby naše celky v pohárech brzy vypadly. Věřím, že vydržíme co nejdéle, čímž mám na mysli celý český volejbal," přemítá Holubec.

Měření sil se zástupci různých evropských lig, a tudíž i herních stylů je atraktivní i pro diváky. „I když se ve špičkových klubech klade důraz hlavně na to, aby se vyhrával titul v domácí extralize, je účast v Evropě i reprezentací města," vypichuje důležitý prvek. „Liberec v minulých letech zanechal v Lize mistrů dobrou stopu v Polsku, Itálii i Německu, kde ve volejbalových kruzích o Dukle už mají velkou povědomost. A kdyby se nám povedlo přejít přes Burgas, hráli bychom s italskou Veronou. Takže motivace je obrovská, což zřejmě platí i pro další české celky startující v Evropě," dodal Holubec.

Reklama

Související témata: