Hlavní obsah

Američané a Řekové doplnili semifinále MS basketbalistů

SAITAMA

Favorizovaný výběr USA a evropští šampioni z Řecka budou hrát na mistrovství světa basketbalistů v Japonsku o medaile. Američané zvládli díky zlepšení v druhém poločase překážku v podobě Německa s Dirkem Nowitzkým, jehož dobře znají z NBA, a zvítězili o dvacet bodů 85:65. Řekové porazili v Saitamě Francii 73:56.

Článek

Druhou semifinálovou dvojici vytvoří Argentina a Španělsko, které slavily postup již v úterý. Oba finalisté budou známi v pátek.

Němečtí hráči drželi s největším kandidátem na titul krok do poločasu a za celý zápas neproměnili pouze jediný trestný hod z 21. Na začátku třetí čtvrtiny ale přišel zlom. Carmelo Anthony dal dva rychlé koše za sebou, náskok výběru USA narostl na šest bodů a pak už se jen zvyšoval. Šestiminutový úsek vyhráli Američané jednoznačně 16:2. Anthony byl nakonec nejlepším střelcem duelu s 19 body, Nowitzki dal o čtyři méně.

Francouzi, kteří na šampionátu postrádali zraněnou hvězdu Tonyho Parkera, se po celý zápas s Řeky potýkali s tragickou střelbou. Za první poločas neproměnili jedinou šestku a při pokusech z pole dosáhli za celý zápas úspěšnosti jen 33 procent, zatímco řečtí střelci byli jistější a už do druhé půle šli s náskokem deseti bodů (34:24). Ten udrželi i po třetí čtvrtině, v níž nakonec utekli Francouzům až na průběžný dvacetibodový rozdíl.

Řecko zdobí obrana

Řekové stejně jako Španělé, Argentinci a Američané ještě na mistrovství světa neprohráli. V této elitní společnosti jsou navíc jediným týmem, který nemá na soupisce žádného basketbalistu z NBA. Trenér Panajotis Jannakis vyzdvihl jejich kolektivní pojetí. "Basketbal není jen o driblování a střelbě. Je to o obraně. Moji hráči se dokážou vzdát svého ega ve prospěch týmu," řekl.

Řekové v letech 1994 a 1998 skončili na světových šampionátech čtvrtí, ale před čtyřmi lety vůbec nepostoupili na finálový turnaj. V Japonsku mají jednu z nejlepších obran, což na vlastní kůži pocítili i Francouzi. Zatímco v průběhu turnaje měli průměr 70 bodů na zápas, tentokrát jich nastříleli jen 56. Dobrá obrana pak Řekům přinesla výhodné pozice v útoku. "Díky svému tlaku se dostávali ke snadným střelám," poznamenal francouzský kouč Claude Bergeaud.

Výsledky - čtvrtfinále:
Řecko - Francie 73:56 (34:24)
Nejvíce bodů: Fotsis a Papadopulos po 14, Diamantidis 13, Spanulis 11, Schortsianitis 10 - Gelabale 12, Diaw Riffiod 9, Jeanneau 8.
USA - Německo 85:65 (40:39)
Nejvíce bodů: Anthony 19, James 13, Johnson 11, Bosh 10 - Nowitzki a Okulaja po 15, Greene 9, Hamann 8.

Reklama