Hlavní obsah

Volejbalisté ztratili set s Německem a na ME budou chybět

Česká vlajka bude poprvé od roku 1989 chybět na evropském šampionátu volejbalistů. Po prohře 0:3 před týdnem v Lipsku ztratili reprezentanti v odvetě baráže ve Svitavách s Německem druhý set a už nemohou na turnaj konaný za rok v Moskvě a Petrohradu postoupit. Po vítězném úvodním setu 25:20 prohrál domácí tým druhou sadu 22:25.

Foto: pro Sport.cz Jiří Reichl

Ilustrační foto.

Článek

Reputaci si mohou Češi napravit za dva měsíce na mistrovství světa v Japonsku, pak ale přijdou pro mužský volejbal minimálně tři hluché roky. Navíc neúčast v Rusku tým připraví o bodový příděl důležitý pro nasazení do kvalifikace o olympijské hry, takže Peking se stal pro český celek takřka nedostižný.

Tým pod vedením slovenského trenéra Igora Prieložného si přibouchl dveře do elitní evropské společnosti nepovedenou kvalifikací, kterou zahájil v květnu debaklem na Slovensku. Ztrátu už nedokázal dohnat a z druhého místa ve skupině musel do baráže. Z vyrovnaného zápasu v Lipsku nevytěžili hosté jediný set a do svitavské odvety šli s vědomím, že si musejí udržet čisté konto a nechat Němcům maximálně 61 bodů.

Neudrželi slibný začátek

Úvod odvety vyšel domácím hráčům na výbornou. Ve vyprodané hale jim lépe vycházel servis, drželi si vysokou úspěšnost v útoku, kde se prosazoval zejména univerzál Štokr, a dokázali bodovat i po vlastní obraně. Němci naopak působili nervózně. Zpočátku se snažili hledat servisem Pláteníka, ale kýžený tlak se nedostavil. Češi měli první set ve své moci a výhra o pět bodů byla slibná.

Jenže vysokou laťku na servisu domácí volejbalisté neudrželi, začali kazit a zlom přišel po druhém technickém oddechovém čase. Za stavu 16:15 pro Německo rozhodčí Štokrův útok do autu posoudil bez doteku německé obrany a hosté se začali vzdalovat. Verdikt Čechy rozhodil, trenér Prieložný se snažil oddálit zklamání střídáním, ale při druhém soupeřově setbolu pohřbil poslední zbytky naděje Lébl. Elitní světový blokař a největší hvězda českého týmu z italské Perugie poslal servis do sítě.

V příštím roce tak český volejbal čeká jediný vrchol - mistrovství Evropy žen, kam se svěřenkyně Táni Krempaské v červnu kvalifikovaly bez ztráty setu.

Reklama