Hlavní obsah

Basketbalistky se pokusí na MS napodobit loňský vstup do ME

SAO PAULO

S touhou napodobit loňský vstup do mistrovství Evropy nastoupí v úterý v Brazílii české basketbalistky k prvnímu zápasu na světovém šampionátu proti Francii. Před rokem v Turecku stejného soupeře deklasovaly o dvacet bodů a zahájily tím cestu, kterou zakončily ziskem titulu kontinentálních šampiónek. První zápas českého družstva v Sao Paulu začne v hale Barueri v 18:00 středoevropského času.

Článek

"Nemůžeme se ale ohlížet zpět a ani to nemá význam. Každý zápas je jiný a letošní tým Francie má nesporně vyšší kvalitu než ten loňský. Čeká nás velice těžké utkání," řekl trenér Jan Bobrovský.

Odmítá myšlenku, že by francouzské basketbalistky trpěly českým komplexem, třebaže ještě na velké soutěži nevyhrály jediný vzájemný zápas a také na klubové úrovni mají v poslední době navrch Češky. Vždyť letos v Evropské lize došly české mistryně z Brna po takzvané francouzské cestě postupným vyřazením Mondeville, Bourges a Valenciennes k vítězství v prestižní soutěži.

Francouzky daly o svých kvalitách vědět

"Možná na to naše soupeřky mohou myslet, my se však soustředíme na úterní zápas, který bude nesmírně důležitý pro vývoj ve skupině. Francouzky o svých kvalitách daly vědět v průběhu přípravy, zejména jejich dvě vítězství nad Ruskem mají velkou váhu. Máme jejich hru přečtenou, nyní bude záležet na momentální herní výkonnosti jednotlivých hráček," dodal trenér Bobrovský.

Oba týmy vsadily, stejně jako v minulých letech, na rozdílný způsob přípravy před mistrovstvím světa. České basketbalistky daly přednost příletu do Sao Paula až těsně před turnajem. Francouzky se naopak delší dobu aklimatizovaly soustředěním na ostrově Martiniku v karibské oblasti, kde třikrát porazily dalšího účastníka MS Litvu. Trenér soupeřek Alain Jardel totiž dává přednost dokonalé aklimatizaci. Před rokem ale přicestovaly Francouzky do Turecka rovněž s desetidenním předstihem, sehrály tam několik přípravných zápasů a v prvním důležitém utkání s českými basketbalistkami neuspěly.

Osvědčený model

"Model s příjezdem až těsně před turnajem máme dokonale osvědčený nejen z reprezentace, ale i z klubového působení v Evropské lize. Dlouhá soustředění se spíše projeví negativně na psychice týmu, který je zbytečně dlouho pospolu. Je to ale pochopitelně věc názoru," dodal Bobrovský.

České basketbalistky si v neděli odpoledne po příletu do Sao Paula poprvé zatrénovaly v hale Barueri, kde budou hrát své zápasy ve skupině. Dnes mají na programu další dva tréninky.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články