Hlavní obsah

Reprezentaci chybí Welsch, musel totiž odjet do Malagy

PRAHA

Českým basketbalistům hrozí, že budou muset kvalifikaci ME dohrát bez Jiřího Welsche. Reprezentační křídlo si totiž vyžádal na klubové soustředění jeho španělský zaměstnavatel Unicaja Malaga.

Foto: archiv

Jiří Welsch (na archivním snímku vlevo)

Článek

"Malagu čeká už příští týden španělský Superpohár a trenér Scariolo oznámil Welschovi, že pokud chce mít jako nováček místo v sestavě, musí nejpozději v pondělí do klubu přijet," líčí trenér Zdeněk Hummel. "Španělé byli neoblomní a já nemohu nevyhovět," krčil rameny Welsch. Generální sekretář ČBF Miloš Pražák sice včera uspěl s protestem, protože basketbalové regule zahrnují povinnost klubu uvolnit hráče pro potřeby reprezentace, jenže španělské celky neberou FIBA zrovna vážně.

"Malaga dlouho odmítala prodloužit Welschovo uvolnění na poslední dvě utkání kvalifikace s tím, že původní dohoda zněla jen na čtyři zápasy. Až v pondělí pozdě večer prezident klubu po našem opětovném naléhání vyslovil souhlas s tím, že když máme šanci na postup, tak se Welsch může připojit zpátky k reprezentaci. Poslední slovo v tom ale stejně bude mít trenér Scariolo," prozrazuje manažer národního týmu Dušan Štěnička.

Vedení české reprezentace se během noci snažilo Welsche informovat o novém vývoji: "Byl však problém ho zastihnout. Ještě ale nevzdáváme naději, že se stihne do středečního zápasu s Maďary vrátit," míní Štěnička. "Scariolova první reakce na naši prosbu ale byla, že Welsch prostě musí být k dispozici Malaze, a naznačil, že jinak by to pro něj mělo v klubu negativní dopad," přiznává Hummel, jehož alespoň těšilo vyřešení situace dalšího legionáře ze španělské ligy, Bartoně.

"Když se v Badaloně dozvěděli, že Welsch je v Malaze, začali na Luboše tlačit, aby taky přijel. Ale on jim vzkázal, že zůstane s reprezentací," říká kouč.

Reklama

Související témata: