Hlavní obsah

Nervózní basketbalistky v premiéře na MS prohrály

SAO PAULO

České basketbalistky ve svém prvním vystoupení na světovém šampionátu v Brazílii podlehly Francii 58:62 a zkomplikovaly si tak postupové plány. Svěřenkyně kouče Jana Bobrovského sice většinu utkání vedly, ale minutu před koncem získaly soupeřky těsné vedení a už jej nepustily. Smolný zápas pro český tým podtrhlo zranění jedné z klíčových hráček Michaely Pavlíčkové v samém úvodu zápasu.

Článek

"Obě družstva si uvědomovala, že utkání může být klíčem k postupu ze skupiny, bohužel soupeřky v něm dokázaly hrát klidněji a tvrdostí nás předčily. Vůbec jsem se nedostali k brejkům, hodně nepřesná byla střelba a ztráty Pavlíčkové a Kulichové během utkání holky nezacelily," uvedl pro Český rozhlas trenér Jan Bobrovský, jehož tým ve středu čeká Kuba.

MS basketbalistek on-line na Sport.cz:
Skupina: Česko vs. Francie

Francouzky se hned na začátku uvedly dvěma tříbodovými koši, národní tým navíc již ve 3. minutě zranil jednu z klíčových hráček Pavlíčkovou, jež si poranila kotník a utkání pro ni předčasně skončilo. Zásluhou dobře střílející Vítečkové i kvalitní poziční obrany celého týmu se však ještě během úvodní čtvrtiny podařilo skóre otočit.

Našim basketbalistkám se k tomu dařilo i lépe doskakovat a ve 13. minutě už vedly 28:21. Francie dirigovaná Le Dréanovou, letní posilou USK Praha, začala ale velmi agresivně bránit a její tvrdá hra doplněná zónou českému celku neseděla. Nedařilo se nám dostávat míč pod koš, navíc klíčová pivotka Kulichová brzy nabrala čtyři fauly. Soupeřky tak získaly navrch a čtvrthodiny před koncem to bylo 40:34 pro ně.

Národnímu týmu se obětavou hrou v obraně, velkým nasazením a s pomocí střídajících Klimešové a Mokrošové povedl ještě jeden obrat skóre a pět minut před koncem vedl 54:50. Jenže potom musela povinně střídat vyfaulovaná Kulichová, pro niž to nebyl zrovna příjemný dárek k dnešním narozeninám a Francie potom šňůrou pěti bodů získala navrch. "V závěru už družstvo nemělo potřebnou sílu pod košem," přiznal český kouč.

V poslední minutě nám střela Večeřové ještě naposledy přinesla vedení (58:56), jenže soupeřky odpověděly trojkou Sauretová-Gillespiová, která pak po zbytečné české ztrátě míče a vynuceném faulu proměnila i trestné hody. O možnost srovnání připravilo reprezentaci uklouznutí Machové na vlastní polovině, Francie získala na posledních 17 vteřin míč a cenné vítězství uhlídala.

MS basketbalistek - skupina D
Francie - Česko 62:58 (17:18, 29:30, 44:47).
Nejvíce bodů: Vítečková 12, Machová 11, Kulichová 8, Večeřová a Klimešová po 6, Uhrová 5 - Gomisová a LeDreanová po 12, Sauretová-Gillespiová 10, 1200 diváků, čtvrtiny 18:17, 12:12, 17:15, 11:17.
Další výsledky
Skupina A
Korea - Španělsko 57:87 (22:46)
Argentina - Brazílie 69:71 (32:40)
Skupina C
Rusko - Nigérie 84:50 (37:29)

Reklama

Související témata: