Hlavní obsah

Basketbalisté porazili Maďarsko a mají blízko k postupu

OPAVA

Čeští basketbalisté ve svém pátém vystoupení v kvalifikaci mistrovství Evropy porazili Maďarsko 83:64 a udělali tak další důležitý krok k účasti na vrcholném turnaji, kde sedm let chyběli. Svěřenci trenéra Zdeňka Hummla mají bilanci čtyř výher a jedné porážky. Pokud v sobotu v Opavě porazí zatím vedoucí Rusko, bez ohledu na další výsledky se kvalifikují na ME do Španělska v roce 2007.

Článek

Český tým má ale díky dobré bilanci naději, že jej na šampionát pošle i příznivá kombinace výsledků z dalších skupin. Na ME postupují přímo vítězové čtyř kvalifikačních skupin, ale také dva nejlepší celky z druhých míst. Pokud Estonsko porazí soupeře z Lotyšska a Ukrajinci prohrají se Švédskem, mohou mít Češi postup zajištěn už ve středu a v sobotním utkání s Ruskem se už nemusejí stresovat.

Čeští basketbalisté se ještě mohli spolehnout na klíčovou oporu Jiřího Welsche, kterou nakonec na poslední chvíli uvolnil k reprezentaci zaměstnavatel z Málagy. V sobotu v posledním duelu s Ruskem už ale Welsch nebude moci nastoupit. Právě hráč se zkušenostmi z NBA byl jednou z hlavních postav drtivého českého nástupu v prvním poločase, kdy Češi svého soupeře, s nímž v úvodním utkání svedli drama s vítězným koncem, jasně po všech stránkách přehráli.

Maďarsko se nevyrovnalo s agresivní obranou českého týmu, domácí hýřili aktivitou i v útoku, kdy se díky pestrým kombinacím dostávali k laciným košům. Spolehnout se mohli i na vysokou úspěšnost střelby, která v prvním poločase přesáhla magickou šedesátiprocentní hranici. A když čeští reprezentanti nezakončili první útok, pivoti v čele s Bendou dokázali míč pod maďarským košem doskočit, čímž pro spoluhráče vytvářeli možnost na další útok.

Od šampionátu jen krůček

Zatímco Maďarsko se v útoku mohlo opřít jen o nebezpečné pivoty Gulyase a Bádera, domácí rozložili střeleckou odpovědnost na větší počet hráčů. V úvodu v útoku zářili hlavně Welsch s Houškou a Bendou a také díky nim domácí tým v poločase hřálo velmi nadějné patnáctibodové vedení.

Slabší chvilku si domácí vybrali v třetí čtvrtině. Když soupeř, hrající o uchování teoretické postupové naděje, začal postupně náskok stahovat, v těžkých chvílích mužstvo podržel zase Luboš Bartoň. Ten se po poločase rozehrál k výtečnému výkonu, během šesti minut trefil tři trojky a hlavně díky němu domácí stále drželi svůj náskok nad desetibodovou hranicí.

V sobotu už bez Welsche

Bartoňův příspěvek tak otupil maďarský nápor před závěrečnou čtvrtinou. Hosté se sice před ní na chvíli dostali na dohled devíti bodů, ale pak jako by rezignovali na pokus o zvrat. Bartoň, Benda a kapitán Sokolovský dali šest bodů a znovu tak o něco blíž nasměrovali svůj tým k vytouženému vítězství. V poslední minutě ještě domácí nasázeli zlomenému soupeři dalších sedm bodů za sebou a Welsch navíc český triumf ještě zpečetil trojkou se závěrečným klaksonem.

Konečná vysoká výhra o 19 bodů se českému týmu hodí i díky vylepšení skóre. Trenér Hummel připustil, že jeho tým už má evropský šampionát na dosah. "Už nás od toho dělí opravdu jen krůček, to asi čekal málokdo. Znovu se potvrdilo, že takové zápasy jsou hlavně o obraně. My jsme byli dost agresivní, kluci do toho zase dali srdce, i když jsem byl v některých fázích zápasu zase hodně nervózní. V závěru se nám povedla i dobrá bodová šňůra, výhra o 19 bodů je super výsledek," uvedl po utkání český kouč, který se v sobotu už bude muset obejít bez Welsche. "Chceme ale porazit i Rusko, i když ho stále považuji za velkého favorita," dodal Hummel.

Výsledky - skupina C:
Česká republika - Maďarsko 83:64 (21:16, 45:30, 62:53)
Nejvíce bodů: Welsch 23, Bartoň 22, Benda 14, Houška 12 - Gulyas 19, Báder 18, Németh 9. Rozhodčí: Hierrezuelo (Šp.), Poljanšek (Slovin.), Jovovič (Chorv.). Trestné hody: 31/17 - 28/18. Fauly: 24:26. Trojky: 4:6. Diváci: 1200.
Rusko - Belgie 96:63 (57:39).
Tabulka:
1. Rusko541438:3679
2. ČR541403:3729
3. Maďarsko514345:3806
4. Belgie514341:4086

Reklama

Související témata: