Hlavní obsah

Welsch řádil s Maďarskem i po náročném přesunu

Místo toho, aby se v klidu soustředil a připravoval se s reprezentací na klíčové zápasy evropské kvalifikace, zažil český basketbalista Jiří Welsch pořádně hektické poslední dny. Hráč se čtyřletými zkušenostmi z NBA dorazil na utkání s Maďarskem do Opavy až na poslední chvíli.

Článek

Přesto jej nezlomilo ani náročné desetihodinové cestování z Málagy, kde se poslední tři dny připravoval se svým novým zaměstnavatelem na začátek klubové sezóny.

Welsch ale i proti Maďarům svým výkonem potvrdil, že je v současné době pro český tým nepostradatelný. S 23 body byl nejlepším střelcem mužstva, i díky výhře a Welschovu výkonu si reprezentace udržuje naději na postup na ME.

Welsch po výhře o 19 bodů zářil nadšením. "Jsem moc rád, že to takhle dopadlo. Samozřejmě si dovedu představit lepší přípravu na zápas než strávit tisíce kilometrů na cestách nebo při náročných trénincích, ale snažil jsem si to nepřipouštět," řekl Welsch po utkání novinářům.

Maďarsko byl poslední zápas

"Byla tam cítit únava fyzická i mentální, ale hlavní je, že jsme společně došli k dalšímu vítězství," liboval si Welsch, který si však už nezahraje v sobotním duelu proti Rusku. Pokud v něm Češi uspějí, po sedmi letech si zajistí účast na ME. "Budu klukům držet palce aspoň na dálku. Nikde není psáno, že by to se mnou byl lehčí zápas," řekl Welsch České televizi po utkání.

Welschův zamotaný příběh v posledních dnech vystrašil vedení reprezentace i fanoušky českého týmu. Welsch se totiž podle původní dohody po minulém zápase v Belgii od reprezentace oddělil a od neděle se zapojil do přípravy se španělskou Málagou, kam v létě zamířil z Milwaukee.

Nakonec se však představitelé Málagy dohodli s českým svazem na kompromisu: Welsche ještě na utkání s Maďarskem uvolnili, ihned po něm ale hráč musel znovu odcestovat do Málagy. "Hlavní je, že jsem to všechno přežil ve zdraví," komentoval šestadvacetiletý basketbalista s úsměvem.

Deset hodin na cestách

Ve středu měl hodně nabitý program. Už v půl šesté ráno odletěl z Málagy do Prahy, vzápětí se letecky přesunul do Ostravy, kde jej po třetí hodině odpolední vyzvedl vedoucí české reprezentace Dušan Štěnička. Do zápasu v tu chvíli zbývaly necelé tři hodiny, desetihodinová cesta dala prý Welschovi zabrat. "Bylo toho dost, ale nemůžu se na to vymlouvat," tvrdil Welsch, kterého potěšilo i přivítání u týmu. "Kluci mi posílali textovky, že prý jsou rádi, že jsem zase zpátky," líčil Welsch.

Proti Maďarsku byl znovu tahounem, i spoluhráči oceňovali jeho přínos pro tým. "Je to velký hráč, s ním náš výkon roste o 50 procent," uvedl pivot Petr Benda. "Jirkův příjezd pro nás byl obrovskou vzpruhou," souhlasil kapitán Ladislav Sokolovský.

Reklama

Související témata: