Hlavní obsah

Basketbalistky mají po výhře nad Čínou blízko do čtvrtfinále

České basketbalistky porazily v sobotu na mistrovství světa v prvním osmifinálovém utkání ve skupině F Čínu 79:73 a přiblížily se postupu do čtvrtfinále. Cesta k výhře ale nebyla snadná, neboť houževnaté Číňanky kladly tuhý odpor až do poslední minuty. Definitivní pojistku na vítězství daly až v závěru dva tříbodové koše Markéty Mokrošové.

Článek

Režii nad vývojem hry převzaly hned od prvních minut do svých rukou české basketbalistky, které rychlé protiútoky okamžitě zakončovaly přesnou střelbou. Pouze na lavičce zůstala opět po zranění kotníku Michaela Pavlíčková, místo níž se v základní pětce objevila znovu Zuzana Klimešová. Právě ona se často spolu s Evou Vítečkovou prosazovala dravostí v koncovce a měly velkou zásluhu na rychlém získání osmibodového náskoku 10:2.

Číňankám se dlouho nedařilo zastavit dobře hrající český tým, který postupně vedl až rozdílem jedenácti bodů 22:11. Ve druhé čtvrtině ale postihla české hráčky chvilková krize. Soupeřky zlepšily obranu a zpřesnily i do té doby neproduktivní koncovku. Náskok se rychle ztenčoval až na rozdíl jediného bodu 26:25. Z útlumu za tohoto stavu vytáhla české hráčky trojka Vítečkové, která jen za první poločas dala 14 bodů. Do přestávky se podařilo českým hráčkám získat zpět uklidňující sedmibodový náskok.

Ovšem po změně stran Číňanky zvýšily své úsilí a nejvíce problémů dělaly české obraně při průnicích pod koš, kde se daly zastavit pouze za cenu faulů. A takřka neomylnou střelbou trestných hodů soupeřky postupně ukrajovaly z manka. Právě touto zbraní se jim podařilo ve 26. minutě vyrovnat na 42:42. Další zvrat však české hráčky nepovolily. Zpřesnily kombinaci, pivotka Večeřová se vytáhla mimo podkošový prostor, v důležitých okamžicích dvakrát našla odvážnou přihrávkou pod košem zcela volnou Kulichovou, která snadno bodovala.

Do poslední čtvrtiny nasadili čeští trenéři do hry i zkušenou Pavlíčkovou, ovšem ani pracně vybojovaný šestibodový náskok nestačil ke klidu. Číňanky dokázaly dlouho na každý koš českého týmu odpovídat. Zlom znamenal pět minut před koncem za stavu 63:60 tříbodový koš Vítečkové a následné dva body Veselé. Soupeřky ještě snížily na rozdíl tří bodů 68:65, dvě odvážné střely Mokrošové za tři body už jim ale vzaly naději na zvrat. Číňanky sice zoufale střílely z nepřipravených pozic a nerezignovaly, ale otočit výsledek se jim nepodařilo.

V neděli se české basketbalistky v repríze loňského mistrovství Evropy utkají s Ruskem, které tehdy porazily, ale nyní mu mají co vracet po těžkých porážkách z přípravy.

MS basketbalistek
Česko - Čína 79:73 (24:19, 38:31, 54:50)
Nejvíce bodů: Vítečková 21, Veselá 18, Machová 15, Kulichová 10, Mokrošová 8 - Li-ťie Miao 24, Nan Čchen 24. Rozhodčí: Pilipauskas (Lit.), Smith (Arg.), Pacheco (Braz.). Fauly: 21:20. Trestné hody: 20/15 - 21/20. Trojky: 6:3. Diváci: 800.

Reklama

Související témata: