Hlavní obsah

Z basketbalistek po výhře nad Čínou spadl stres

Radost z vítězství a úleva ze splnění dalšího postupného cíle na cestě do čtvrtfinále ovládly české basketbalistky po vítězství nad Čínou, kterým udělaly důležitý krok k vytouženému postupu do play-off.

Článek

"Zápas byl velmi nervózní. Oba celky dobře věděly, o co hrají. My jsme dobře začali, střední pasáž byla lehce pod naším lepším průměrem," řekl trenér Jan Bobrovský. Číňanky po celé utkání prohrávaly, pouze jednou se jim podařilo ve 25. minutě vyrovnat na 42:42. "V závěru jsme soupeřky přehráli jak v obraně, tak i v útoku. Myslím si, že tříbodové koše už tolik o našem úspěchu nerozhodovaly," uvedl Bobrovský.

České basketbalistky porazily Čínu už začátkem července ve dvou přípravných turnajích v Šanghaji. "Soupeřky nás ničím nepřekvapily. Jsou ale nesmírně zarputilé, jdou za každým míčem. A jejich dvě hráčky nám daly dohromady skoro padesát bodů," řekla kapitánka Hana Machová. Přiznala, že po dnešním úspěchu se dostavilo uklidnění. "Byl to zápas, který jsme měly vyhrát. Nyní na nás čeká Rusko, které se pokusíme po jejich dnešním neúspěchu s Francií porazit," dodala.

V závěru zápasu se blýskla dvěma přesnými tříbodovými střelami Markéta Mokrošová. "Situaci jsem nevzala do svých rukou, spíše na mě zůstala úloha vystřelit, neboť do konce akce zbývaly tři sekundy. Bránící hráčka byla dost daleko, tak mi nic jiného nezbývalo," řekla Mokrošová, která rázně odmítla roli hlavní hvězdy utkání. "Vítězství vybojoval celý tým. I když možná dvě trojky na konci byly důležité," mínila hráčka USK Praha.

Na podobný kousek si ve své dosavadní kariéře nevzpomíná. Pouze jednou v lize prý v posledních sekundách zápasu proti Spartě vystřelila a tříbodovým košem vyrovnala a vynutila si prodloužení.

I když Číňanky zvolily velmi dotěrný způsob obrany, Mokrošová se domnívá, že ještě nepříjemnější a důraznější defenzivu měly Francouzky. "Číňanky byly v obraně hodně běhavé. V útoku jsme měly problémy s jejich nejlepšími dvěma střelkyněmi. Hlavně jsme ale rády, že máme tento zápas úspěšně za sebou," prohlásila Mokrošová.

Reklama

Související témata: