Hlavní obsah

Na basketbalistkách byla patrná úleva

SAO PAULO/PRAHA

Úleva z dosažení čtvrtfinálového cíle prakticky naplněného výhrou nad Čínou, se na šampionátu v Brazílii okamžitě promítla do herní pohody basketbalistek. Proti Ruskám zahrály bez psychického stresu a možná i proto je stejně jako při loňském finále ME dokázaly porazit.

Článek

"Opravdu se dostavilo uklidnění a hned to bylo patrné, pod tlakem byly Rusky, které nemají rády, když se na ně v obraně hraje důrazněji a tlačí," připustila kapitánka Hana Machová.

"Pod dojmem výhry nad Čínou, která hodně přiblížila postup, holky zapomněly na porážky z přípravy a šly do zápasu s tím, že nemají co ztratit. Už klopýtnutí Ruska s Francií naznačilo, že nemá pohodu a taky trochu hledá formu, toho jsme chtěli využít," tvrdil trenér Jan Bobrovský. "Věděly jsme, že můžeme vyhrát, Rusky ale musely, to byl hlavní rozdíl," dodala Machová.

Dělaly méně chyb než v přípravě

Perfektně vyšla sázka na dobrou střelbu zdálky. "Trojky byly naší obrovskou zbraní. Díky nim jsme si nenechaly Rusky utéct a taky se vyplatilo, že jsme častěji střídaly, takže v závěru bylo více hráček v tempu," přiznávala Eva Vítečková, znovu nejlepší střelkyně.

Nejen proti Ruskám, ale i v souboji s Čínou se přesnými tříbodovými střelami blýskla i pohledná blondýnka Markéta Mokrošová. "Když bránící soupeřka stojí daleko, co jiného než to zvednout na koš, i když to jsou takové moje kopečky. Ty trojky byly možná důležité, obě cenná vítězství ale vybojoval celý tým," prohlásila pro Český rozhlas hráčka USK.

"Číňanky byly v obraně hodně běhavé, ale celý zápas jsme si na ně věřily. S Ruskem to pak byla skutečná řež. V přípravě nám naložily o téměř padesát bodů a ten zápas z Brna mi v hlavě zůstal. Tady jsem ale docela rychle uvěřila, že se s nimi hrát dá. Zdálo se mi však, že si počínáme daleko soustředěněji a určitě jsme dělaly méně chyb," tvrdila Mokrošová.

Reklama

Související témata: