Hlavní obsah

Basketbalistky se proti Američankám blýskly v obraně

Navzdory třináctibodové porážce podaly české basketbalistky proti Dream Teamu USA velmi dobrý výkon, kvalitní obrannou práci mistryň Evropy ocenila i trenérka soupeřek Anne Donovanová. Zástupci českého týmu byli spokojeni především s tím, že hráčky dovolily Američankám nastřílet pouze 63 bodů.

Článek

"Žádný trenér nemůže být spokojen s prohrou svého týmu. Musím ale ocenit, že celek USA má ve svých řadách vynikající basketbalistky a prohra o třináct bodů rozhodně není ostudou," řekl na tiskové konferenci asistent trenéra Lubor Blažek. "Chtěli jsme odehrát hlavně dobrý zápas v obraně, hrát na málo bodů. A to se nám podařilo," dodal.

Českým basketbalistkám se podle Blažka kolena před hvězdnými Američankami nerozklepala. "Je pravda, že i hráčky, které sedí na lavičce, patří k základním pilířům jednotlivých týmů v ženské WNBA. Proti takovému soupeři prohrát třináctibodovým rozdílem je velmi lichotivé. Ale já bych ještě více než třináct bodů hodnotil obdržených pouhých 63 bodů. A také to, že jsme soupeřky pod košem přeskákaly," dodal Blažek. České hráčky získaly v podkošových soubojích 46 míčů a Američanky jen o dva více.

Slova chvály pěla na český tým i americká trenérka Donovanová. "Odehrály jsme nejtěžší zápas na šampionátu. Český tým je vynikající. Proti tak kvalitnímu celku jsme dosud nehrály, výborná je zejména jeho hra v defenzivě," řekla trenérka. "A musím přiznat, že Češky byly rovnocenné i v doskakování a dokonale nás prověřily před závěrečnými zápasy na turnaji," dodala.

Také Tina Thompsonová, která byla se 14 body nejlepší střelkyní amerického týmu, ocenila hru českého celku. "Očekávaly jsme, že zápas bude mnohem snadnější záležitostí. Věděly jsme ale od DeLishy Miltonové, že nesmíme české hráčky podcenit," přiznala, že Američanky získávaly informace o soupeřkách i od bývalé hráčky Gambrinusu Brno. "Musely jsme celé utkání bojovat naplno, jinak stále hrozilo, že náskok ztratíme. Což se nám stalo v prvním poločase, kdy jsme vedly už o deset bodů," dodala Thompsonová.

Kulichová: V poločase jsme věřily v obrat

V zápase proti americkým basketbalistkám se ukázaly v dobrém světle české podkošové hráčky, které v předchozích utkáních na mistrovství světa výrazně zaostávaly za výkony z loňského vítězného evropského šampionátu v Turecku. Petra Kulichová se v pondělí stala s deseti body dokonce nejlepší střelkyní týmu, další pivotka Ivana Večeřová dala stejně jako křídelní hráčka Eva Vítečková devět bodů.

"Po prvním poločase jsme trochu věřily, že bychom mohly i Američanky zlomit," řekla Kulichová po utkání, v jehož polovině prohrával český tým s velkým favoritem jen o tři body 28:31. "Ale i porážka o třináct bodů s tak kvalitními soupeřkami je úspěchem," řekla Kulichová.

Utkání přineslo hodně silový basketbal v podkošových soubojích. "Američanky měly skvělé rychlé protiútoky, často jsme se nestačily vůbec vrátit do obrany," uvedla Kulichová, která se pod košem přetlačovala se zámořskými hvězdami bez respektu.

Hráčky věří, že dobrý výkon proti USA jim před čtvrtfinálovým duelem s Brazílií zvedne sebevědomí. "Trenér nás šetřil, kromě zraněné Pavlíčkové dostaly všechny holky příležitost. Chtěly jsme se basketbalem proti Američankám bavit. Asi stejně, jako v předcházejícím souboji s Ruskem," uvedla Michaela Uhrová.

Reklama

Související témata: