Hlavní obsah

České basketbalistky čekají mistryně světa z roku 1994

SAO PAULO

Brazilské basketbalistky, které budou soupeřem českého týmu ve čtvrtfinále mistrovství světa, patří dlouhodobě do světové špičky. V roce 1994 vybojovaly titul, pak už začala současná nadvláda Spojených států amerických. Na nynějším šampionátu, kde mohou spoléhat na podporu vyprodané haly Ibirapuera v Sao Paulu, Brazilky skončily v osmifinálové skupině na třetím místě, když podlehly těsně Austrálii a Španělsku.

Článek

Brazilské basketbalistky jsou pravidelnými účastnicemi světového šampionátu. Až na jedinou výjimku v roce 1959 startovaly na všech závěrečných turnajích. V současném výběru je i pivotka Cíntia dos Santosová, která působila v sezÓně 2003/04 v Brně. Velkou oporou je dosud nejlepší střelkyně týmu Iziane Marquesová, jež si jako jediná letos zahrála WNBA.

Družstvo vede Antonio Barbosa, jenž s brazilskou reprezentací startuje na šampionátu již popáté, přičemž poprvé nastoupil do funkce už na konci 70. let minulého století. Barbosa vsadil před domácím publikem na zkušenost a do týmu zařadil i čtveřici hráček, které pamatují největší úspěch brazilského basketbalu z roku 1994.

Čtvrtfinále bude první vzájemný zápas

Tehdy šokovaly Jihoameričanky semifinálovou výhrou 110:107 nad vysoce favorizovaným týmem USA. Ve finále proti Číňankám si již premiérové zlato nenechaly uniknout. Ústřední postavou byla rozehrávačka Hortencia, v té době považována za nejlepší na světě. Ještě o dva roky později, kdy se ve 36 letech vracela na palubovky po mateřské dovolené, pomohla týmu ke stříbrným olympijským medailím.

V roce 2000 již bez Hortencie zaznamenaly Brazilky další velký úspěch ziskem olympijského bronzu. Na poslední velké akci v Aténách se musely spokojit se čtvrtým místem za silnou trojicí USA, Austrálie, Rusko.

S českými hráčkami se brazilské basketbalistky dosud nestřetly, na éru československého basketbalu však nemají zrovna dobré vzpomínky. Oba týmy se na MS utkaly třikrát a pokaždé odcházely Jihoameričanky se svěšenými hlavami. V roce 1957, kdy se turnaj konal rovněž v Brazílii, zajistila výhra 83:70 Československu bronzové medaile. Také o sedm let později se po výsledku 69:41 z finálové skupiny radoval ze zisku cenného kovu čs. tým.

Historicky první medaile z MS získaly brazilské basketbalistky v roce 1971. O tom, že skončí ve finálové skupině na bronzové příčce za Československem, opět rozhodl výsledek vzájemného zápasu 59:68.

Reklama

Související témata: