Hlavní obsah

Ledové královny ovládly volejbalový šampionát na sněhu, teď zkusí vyhrát Evropu

Praha

Česko zná první mistry republiky ve volejbalu na sněhu. Korunu pro krále získali mezi muži Robert Kufa se svým bratrem Davidem. Titul mezi ženami ve Špindlerově Mlýně vybojovala Michaela Knoblochová s Annou Dostálovou.

Foto: Sport.cz

Mistrovství republiky ve volejbalu na sněhu zná první vítězky.

Článek

Špindlerův Mlýn a lyžování. Tahle rovnice pochopitelně platí dál. Ale tentokrát byl sportem číslo jedna ve vyhlášeném středisku zimních sportů volejbal. Tedy přesněji snow volejbal, který se hrál přímo pod sjezdovkou a přilákal spoustu zvědavců.

„Bylo vidět, že hodně lidí se ještě s tímto novým sportem tolik nesetkalo. Když se však zadívali do výměn, hodně se bavili a tleskali," všiml si Marek Pakosta, předseda Českého volejbalového svazu, který akci pořádal.

Sety se ve snow volejbalu hrají do jedenácti bodů, změna strany kurtu přichází vždy po sedmi bodech a utkání je hraní na dva vítězné sety. A utkání bývají hodně dramatická a nejen kvůli skluzům, které jsou k vidění. Například v ženském semifinále postoupila Knoblochová s Dostálovou až po bitvě ve třetí sadě, ve kterém porazily dvojici Hroníčková a Naviová 17:15.

„Na ten moment asi nikdy nezapomenu. Aničky maminka a ségra vběhly na kurt a začaly nás objímat. Úžasná chvíle! Jsme hrozně rády, že jsme ten neuvěřitelně vyrovnaný souboj vyhrály," popisovala už s titulem v kapse Knoblochová.

Ve finále pak loňské vítězky evropského seriálu ve snow volejbalu porazily Bendíkovou s Vaňkovou 3:1 na sety. „V roce 2017 jsme se staly ledovými královnami v Evropě, jsme rády, že jsme to dokázaly potvrdt také v Česku. Úroveň byla dost vysoká a spousta zápasů byla vyrovaná," doplnila Knoblochová, která snow volejbalu pomáhá také na mezinárodní úrovni. Právě tento atraktivní sport usiluje o zařazení do zimních olympijských v roce 2026.

K vidění už byl také na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu v rámci exhibice v rakouském domě, kterou si zkusila řada volejbalových hvězd. „Osobně si myslím, že by byl snow volejbal pro ZOH velkým přínosem a oživením. V kolektivních sportech můžeme vidět mnohem více emocí sportovců už jen v průběhu hry. Divák to s hráči může více prožívat," doplnila šampiónka. Teď před ní stojí nová výzva - start na první evropském šampionátu ve snow volejbale, který se uskuteční v Rakousku.

Reklama