Hlavní obsah

K českým volejbalistům se vrací trenér Haník

PRAHA

Trenér Zdeněk Haník se po pěti letech vrací k českým volejbalovým reprezentantům. Představitelé svazu to v úterý uvedli na tiskové konferenci v Praze. Haník povede tým na listopadovém mistrovství světa v Japonsku, pak mu smlouva skončí. Není však vyloučeno, že u mužstva zůstane; to bude záležet na svazové analýze českého vystoupení. Cílem je postup ze základní skupiny mezi nejlepší šestnáctku.

Foto: ČTK/Dan Krzywoň

Ilustrační foto

Článek

Bývalý kapitán a nahrávač národního týmu Haník převzal český výběr po Igoru Prieložném. Tomu svaz vypověděl smlouvu po nezdaru v kvalifikaci evropského šampionátu, třebaže slovenský kouč letos v lednu podepsal kontrakt až do olympijských her v Pekingu. Na závěrečném turnaji ME budou reprezentanti chybět poprvé od roku 1989.

Předseda svazu Antonín Lébl i Haník se dnes shodli na termínu "krizový trenér". Nový kouč má nyní jen necelých sedm týdnů na přípravu týmu pro mistrovství světa v Japonsku. Právě kvůli značné časové tísni funkcionáři vybrali kouče, který prostředí kolem reprezentace dobře zná: Haník dosud pracoval pro svaz jako ústřední metodik. "Nemůžeme přijmout vizi, že nemáme co ztratit. Pořád je to přece mistrovství světa," uvedl Haník.

Za asistenta si vybral Ivana Husára, bývalého trenéra slovenské reprezentace, s kterým se zná ze společného působení ve VKP Bratislava. Osmnáctičlennou širší nominaci na MS musí svaz nahlásit do pátku, proto Haník už před pondělním podpisem smlouvy začal sledovat a obvolávat hráče.

S přípravou chce začít dříve

Hodlá oslovit všechny, kteří se dlouhodobě prosazují v zahraničí i v domácí extralize. "Jediný problém je Jirka Novák. Cítí se unavený, myslí si, že by to nezvládl. Já ho chápu, je mu dvaatřicet, ale budu o něj do poslední chvíle bojovat, protože právě najít přihrávající smečaře bude to nejtěžší," řekl Haník. Snaží se také uspíšit začátek přípravy. "Hráči se původně měli sjet 27. října, ale pochopili, proč je nutné začít dřív. Mohli bychom začít už kolem dvaadvacátého," dodal.

Devětačtyřicetiletý kouč má za sebou úspěšné angažmá u reprezentace od března 2000 do podzimu 2001. Pod jeho vedením český tým potvrdil čtvrtým místem na ME v Ostravě příslušnost k evropské špičce. Haník s mužstvem postoupil i na minulé mistrovství světa do Argentiny, ale po neshodách s tehdejším místopředsedou svazu Léblem u národního celku skončil. "To vidím jako určitou návaznost. Tenkrát jsem vybojoval postup, teď pojedu na mistrovství světa," prohlásil Haník.

Zastává názor, že současná hráčská generace je kvalitní, ale v posledních letech nedokázala fungovat jako tým. "Zatím to znám jen zvenku, ale mám dojem, že hráči k sobě navzájem ztratili úctu. Mám jen minimum času, musím se pokusit to dekódovat zevnitř a vsadit na ty správné lidi. Teď ale není doba revolucí, žádné radikální řešení nesmí poškodit tým," uvedl nový kouč.

U reprezentačního výběru volejbalistů se od rozdělení federace vystřídalo již devět trenérů, Haník dostává šanci podruhé.

Trenéři českých volejbalových reprezentantů:
1993-1994Milan Žák
1995Petr Kop
1996-1998Miroslav Nekola
1999-2000Pavel Třešňák
2000-2001Zdeněk Haník
2002Julio Velasco
2003-2005Pavel Řeřábek
2005Laurent Tillie
2006Igor Prieložný
2006Zdeněk Haník

Reklama

Související témata: