Hlavní obsah

Volejbalisté po další výhře v Tokiu míří do finále Světové ligy

TOKIO

Fantastická vítězná šňůra českých volejbalistů ve Světové lize trvá už sedm zápasů. Ve svém desátém vystoupení v roli nováčka mezi elitními světovými mužstvy dnes Češi podruhé vyhráli v Japonsku, dramatickou bitvu poměrem 17:15 v páté sadě, a po vítězství 3:2 mají nakročeno do červencového finále v Madridu.

Foto: ČTK/Dan Krzywoň

Čeští volejbalisté pokračují ve vítězném tažení sedmým zápasem.

Článek

Čeští reprezentanti si po nadmíru úspěšném pobytu v Tokiu upevnili vedení ve skupině D a pokud dnes večer Francie prohraje s Řeckem (od 20:00), již před posledním hracím víkendem bude mít český tým jisté nejhůře druhé postupové místo. Za týden v Ostravě by se pak Češi utkali s Řeky v přímém souboji o prvenství ve skupině.

Kartami však ještě může zamíchat Španělsko. Coby pořadatel nemůže v madridském finále od 8. do 13. července chybět, takže pokud ve své skupině nebude nejhůře druhé, doplatí na to celek s nejhorší bilancí z druhých míst ostatních tří skupin.

Češi si sáhli na dno sil

"Dnešního vítězství si cením více než sobotního. Dopadla na nás obrovská krize, všichni si museli sáhnout na dno sil a jsem rád, že kluci našli sílu, aby to zlomili, zabojovali a ještě vyhráli," prohlásil v telefonickém rozhovoru pro ČTK trenér Pavel Řeřábek.

Podle něj byla na hráčích velká únava a časový posun znát už dnes na dopoledním tréninku. "To samé tady v Japonsku potkalo Řeky a druhý zápas prohráli," připomněl. "I my jsme dnes měli velké problémy. Našli jsme však sílu zlomit je, takže je pro mě výsledek 3:2 cennější, než kdybychom vyhráli jasně," dodal.

Myšlenky na Madrid se Řeřábek snaží stejně jako hráči zatím potlačit. "Radost máme obrovskou, ale nechceme nic zakřiknout," vysvětlil s tím, že na večerní výsledek z Francie bude dychtivě čekat. "Snad nám ho Japonci ráno řeknou," věří.

Tvrdý souboj plný zvratů

Český tým dnes od počátku zatlačil asijského soupeře do defenzivy servisem a s pomocí dvou Léblových bloků odskočil až 21:17. Japonci hráli uvolněně a rovněž riskantním servisem se jim povedlo koncovku zdramatizovat. Ve druhém setu přiváděli domácí hráči skvělou obranou v poli české útočníky do úzkých, fanoušci obdivovali dlouhé výměny a po chybách soupeře Japonci vedli už 16:10. Vsadili na obranu u sítě, a když smečaři začali do skvělé japonské obrany útočit trpělivěji, vrátilo se na českou stranu vedení 2:1 na sety.

Jenže čtvrté dějství zahájili Japonci třemi přímými body a po obrovské snaze Češi otočili skóre až na 21:19. Pak ale přišla chvíle japonského univerzála Jamamota, který v zápase dal celkem 31 bodů a zařídil pokračování tokijské bitvy.

Japonští volejbalisté ve zkráceném tie-breaku vedli ještě 10:8 a 12:11, jenže pak přišla chvíle Jakuba Novotného. Přes jeho dělovou levačku šly všechny útočné akce českého celku a po obranném zákroku Kubaly v poli právě čtyřiadvacetiletý univerzál z francouzského Poitiers proměnil třetí mečbol.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články