Hlavní obsah

Nechtěli jsme, aby trenér nakazil hráče, říká zastupující kouč budějovických volejbalistů Skolka

Ústí nad Labem

Volejbalisté Jihostroje České Budějovice zatím plní roli favorita ve čtvrtfinálové sérii extraligového play off. Vítěz základní části a obhájce titulu vede nad Ústím nad Labem na zápasy 2:0 a už v neděli mohou Budějovičtí na domácí palubovce stvrdit postup do semifinále. „To je první cíl, od něhož se pak odvine další průběh sezóny,“ říká Tomáš Skolka, který se při absenci hlavního kouče René Dvořáka dočasně přesunul z postu asistenta do role hlavního trenéra.

Foto: Josef Pešout

Tomáš Skolka.

Článek

Při zápase v Ústí nad Labem jste si odbyl extraligovou premiéru v pozici trenérského šéfa u mistrovského celku. Jak k tomu došlo?

Hlavním trenérem jsem se stal spíš náhodně. Po pondělním utkání onemocněl René Dvořák, má klasickou chřipku a vysoké teploty. Nechtěli jsme, aby se v probíhajícím play off případně nenakazili hráči, to by byla špatná cesta. Chřipka řádí všude. Proto jsme to museli řešit tímto způsobem.

Byl jste zaskočen faktem, že na vás připadne vedení týmu?

Šokován jsem nebyl. S družstvem se připravujeme dlouhodobě. S panem Dvořákem jsme řešili určité věci po telefonu, komunikovali jsme na dálku i při zápase. Hráči věděli, jaká je situace.

Berete vítězství v Ústí nad Labem za samozřejmost?

Jsme spokojeni i s výhrou 3:1, protože v Ústí není lehké vyhrávat. V základní části jsme tady ztratili vůbec první set v soutěži. Přijeli jsme na sever Čech dokonce o den dříve, nenechali jsme nic náhodě.

Jak si užíváte dočasné trenérské role?

Napětí před zápasem bylo velké. Přece jen má hlavní trenér větší zodpovědnost. Nová zkušenost z lavičky je pro mě zajímavá. V neděli bychom chtěli doma sérii ukončit, abychom se mohli připravovat na rýsující se semifinále. Potřebujeme ale ještě udělat poslední krok.

Play off se hraje na rozdíl od dřívějších let jen na tři vítězné zápasy. Jak se vám tento model zamlouvá?

Vycházíme hlavně z toho, že jsme vyhráli základní část a vyšel na nás jako soupeř osmý celek a účastník předkola. A tudíž je to lepší výchozí pozice, než když hraje čtvrtý s pátým. O dalším konkrétním vývoji play off se nebavíme, jelikož nevíme, koho potkáme v očekávaném semifinále. Ale pokud jde o ambice, obhajujeme titul a chceme do finále.

Reklama

Související témata: