Hlavní obsah

Bojovnice přežily ledové rány, teď touží po úspěchu v Evropě

Zapomeňte na sluníčko a vyhřátý písek. Venku vládly mlha, déšť a někdy i bouře s blesky. Tak náročná byla CEV European Tour pro snow volejbalistky Michaelu Knoblochovou a Annu Dostálovou. Od konce února odehrály turnaje v Gruzii, Turecku, Slovinku a v Itálii. Přivezly tři bramborová umístění, ale také vítězství. V celkovém hodnocení skončily druhé. O víkendu čeká české duo historicky první evropský šampionát ve volejbale na sněhu, hrát se bude v rakouském Flachau. „Rády bychom vybojovaly medaile," vyhlásila Knoblochová.

Foto: Sport.cz

Na krásky v plavkách zapomeňte, volejbal na sněhu je úplně jiného ražení. O zajímavé okamžiky ale není ani v tomto případě nouze.

Článek

Snaží se uspět ve snow volejbale, který má ambice se dostat na zimní olympijské hry. Michaela Knoblochová s Annou Dostálovou v loňském roce ovládly CEV European Tour a staly se „Ledovými královnami." I letos sezónu rozjely skvěle – získaly bronz v tureckém Kayseri a ovládly domácí mistrovství ve Špindlerově mlýně. Poté se vydaly na měsíc kočovat po horách, na turnaje jezdily nejen autobusy, ale i lodí nebo prostě využily taxi. „Kromě dopravy nás nejvíce trápilo počasí. Jsem sluníčkový typ, takže si dokážete představit, jak náročné to pro mě bylo," naznačila Knoblochová z Beachclubu Strahov.

Snow volejbal se hraje na lyžařských sjezdovkách za každého počasí. Náročné podmínky během turnajů letos nikoho nešetřily. „Například v Turecku nás už pořadatelé museli vyhnat z kurtu, začalo bouřit a přišla vánice. Takové počasí jsem na horách snad nikdy nezažila," kroutí hlavou i s odstupem času Knoblochová. „Největší problém byl ale s větrem, na jednom turnaji dosahoval snad stokilometrové rychlosti. Když spadl míč na zem, odfouklo ho to okamžitě pryč."

Jindy pro změnu komplikovala hru mlha nebo déšť. Zejména po něm míč každý úder v mrazivém počasí hráčky bolel. „To byly doslova ledové rány. Bylo opravdu náročné razantně podávat," přiznala česká reprezentantka.

"Bohužel jsme měly tentokrát smůlu na počasí. To v minulém roce svítilo sluníčko a mezi utkáními jsme se opalovaly," doplnila Knoblochová. Nepřízeň počasí podpořila prý i smůla ohledně výsledků.

V Gruzii skončily Češky čtvrté, v Turecku také a ve Slovinsku rovněž... Pokaždé v souboji o třetí místo chybělo málo. Až v italském Plan de Corones prokletí prolomily a dokázaly celkově zvítězit. Nyní je o víkendu čeká mistrovství Evropy v rakouském Flachau. „Je to veledůležitý turnaj pro náš sport, dorazí delegáti z mezinárodní volejbalové federace. Určí se, jaké kroky se povedou dál, aby měl snow volejbal šanci se dostat na olympijské hry," tvrdila Knoblochová.

Před turnajem pak odtajnila svá přání a plány. „Hlavně, aby vyšlo přijatelné počasí, což je pro diváky klíčové. A pak bychom chtěly medaili. Šampionátu se však zúčastní také zkušené beachvolejbalové páry, takže konkurence bude veliká," dodala.

Reklama