Hlavní obsah

Basketbalisté Nymburka si kladou opět nejvyšší cíle

PRAHA

Získat po čtvrté v řadě mistrovský titul a postoupit ze základní skupiny poháru FIBA. To jsou hlavní cíle nejlepšího českého basketbalového klubu posledních let ČEZ Basketbal Nymburk pro nadcházející sezónu. Zatímco obhajoba titulu by neměla Středočechům uniknout, postup v Poháru FIBA bude o poznání složitější záležitostí.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Basketbalisté Nymburka s vítěznou trofejí.

Článek

Pomoci by k tomu měl z poloviny obměněný a značně posílený kádr, který povede izraelský kouč Muli Katsurin, který si z Izraele přivedl i asistenta Ronena Ginzburga.

Právě osoba trenéra Katsurina je možná jednou z největších posil Nymburského realizačního týmu. Dvaapadesátiletý Kacurin trénoval například Maccabi Tel Aviv nebo polskou Vratislav, když hrála Evropskou ligu. Jako trenér klade největší důraz na obranu, teprve potom se tým může prezentovat atraktivním útočným pojetím.

"Basketbal začíná v obraně, pak je šance předvést něco v útoku," řekl Katsurin novinářům. "Někteří naši hráči budou ale pro diváky velikým lákadlem," odmítl Katsurin námitku, že by přehnaný důraz na obranu mohl ubrat na atraktivitě herního projevu.

Tým značně obměnil kádr

Největším soupeřem nymburských basketbalistů na domácí scéně bude Prostějov vedený Michalem Ježdíkem, který ještě v minulé sezóně Nymburk trénoval. "Prostějov zbrojí a chce nás prohnat, ale my chceme kromě domácího titulu i pohár, kde nás loni Prostějov porazil v semifinále," řekl generální manažer klubu Rudolf Šimeček.

Fanoušci si i v letošní sezóně budou muset zvykat znovu na velké změny v kádru. Z loňské sestavy zmizeli dlouholetý kapitán a oblíbenec u fanoušků Maurice Whitfield, dále Adam Hess, Charles Mandič, Michel Ferreira, Aleš Chán, Gintaras Einikis a Rafal Bigus. Nymburk ale podle vedení letos bude ještě silnější.

Hlavně Jiří Zídek , který se po ukončení hráčské kariéry stal tiskovým mluvčím nymburského klubu, se díky svým kontaktům v postaral o to, že klub získal portorického křídelního hráče Guillerma Diaze, kterého letos jako 52. v pořadí draftoval tým NBA Los Angeles Clippers. Výborná pověst předchází i amerického rozehrávače Walkera Russella.

Sílu pod košem mají zvednout i další atraktivní  posily. Především finského pivota Anttiho Nikkiläho a Kanaďana s německým pasem Michaela Meekse. Na cestě do Nymburka je z A Plus Brno i reprezentant Michal Křemen, ale jeho příchod zatím vázne na dohodě o odstupném.

Reklama

Související témata: