Hlavní obsah

Pod ligovými koši je 45 cizinců

Marin KézrPrávo

Historicky nejvyšší počet 45 cizinců se objevuje v nejvyšší domácí soutěži basketbalistů. Zahraniční posilu má totiž na soupisce každé z dvanácti mužstev. Počet hráčů ze zemí Evropské unie není omezen, cizinci z dalších oblastí smí být maximálně tři. Pod ligovými koši najdeme posily z deseti zemí.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Obhájci ligového prvenství z Nymburka.

Článek

Převažují Slováci, ale kromě A Plus Brno, Liberce a USK Praha mají všude i hráče ze zámoří. Většinou jde o Američany, ať už u nás zabydlené, jako jsou Sanders (Děčín), Crisp (Prostějov) či Rivers (Sadská), nebo objevující se tu poprvé, jako Mitchell (Ostrava), Henry (Ústí), Prater (BBK Brno), Russel (Nymburk) či Butler (Prostějov).

Obhájce titulu navíc získal ze zámoří i Kanaďana Meekse či Portoričana Diaze. Nymburk má tak v kádru celkem šest cizinců stejně jako další favorit soutěže Prostějov, vicemistrovská Mlékárna Kunín s reprezentačním koučem Hummlem dokonce devět, přičemž jako poslední dorazí americký rozehrávač Timberlake, když nevyšlo angažmá jeho krajanů Spencera ani De Groota.

Ve dvou městech se ligový basketbal stěhuje do hokejových hal. V liberecké Tipsport Areně hrál nováček posílený o polského pivota s německým pasem Tomaszeka poprvé už včera. Pardubice si pak většinu soupeřů zvou do ČEZ Areny, premiérově v pátek před kamery ČT 4 Prostějov.

Mattoni NBL má letos nový herní model: základní část obsahuje 44 kol, v nichž se každý s každým utká čtyřikrát a play-off je pak mírně zkráceno. První kolo se hraje jen na dva vítězné zápasy, semifinále i finále na tři. "Úspěšnost té změny ukáže až čas, i když pro kluby znamená větší zátěž. Každopádně nový systém přinese více basketu fanouškům a je dobře, že se v televizi objeví až 40 přenosů," soudí manažer mistrovského celku Jiří Zídek.

Pondělní předehrávka 1. kola Mattoni NBL:
Liberec-BBK Brno 92:64 (Kraus 16, Pastyřík 13 - Práznovský 17, Prater a Wiedner po 9).

Reklama