Hlavní obsah

S basketbalistkami Brna již trénují obě americké hvězdy

Do přípravy mistrovského Gambrinusu Brno se už zapojily americké basketbalové hvězdy Sophia Youngová ze San Antonia a Deanna Nolanová, jež v září dovedla Detroit k vítězství v zámořské WNBA. Sedmadvacetiletá Nolanová už má zkušenosti z působení v Evropské lize v polské Gdyni, o čtyři roky mladší Youngová zavítala na starý kontinent poprvé. Obě budou pomáhat brněnskému celku obhájit prvenství v Evropské lize.

Článek

"Zatím je mohu hodnotit po dvou trénincích a jsem spokojen. Výhodou je, že kromě dvou hráček zůstal náš kádr stejný. Další naší posilou je reprezentantka Johnová," uvedl na tiskové konferenci trenér Jan Bobrovský.

Do nové sezóny vstupují basketbalistky Brna s cílem vyhrát opět českou ligu a s přáním probojovat se znovu do finálového turnaje Euroligy. "Jsme připravení čelit tlaku bohatých ruských klubů, které rovněž angažují vynikající americké hráčky," řekl manažer brněnského klubu Jiří Hamza, který přiznal, že jednání o obou posilách byla dost dlouhá a náročná.

"Po úspěšné sezóně jsme si nasadili laťku hodně vysoko. Nolanová nás upoutala svými výkony v týmu Gdyně, Youngovou jsem sledoval celé léto ve WNBA, kde patřila k nejlépe doskakujícím basketbalistkám. Ve své první sezóně v Evropě to bude mít možná těžší," dodal Hamza.

Nolanová dala přednost Brnu před Gdyní

O rozehrávačku či křídelní hráčku Nolanovou před sezónou usilovala znovu Gdyně a klub už dokonce na svých internetových stránkách uvedl, že podepsala smlouvu. Hráčka to popřela. "Polskému klubu jsem nic neslíbila, pouze mě telefonicky oslovil její manažer. Na nabídku Brna jsem ráda kývla, neboť tento tým dobře znám," uvedla Nolanová. Hodně informací prý získala i od bývalých amerických opor Brna Nykeshy Salesové a DeLishy Miltonovou-Jonesovou. "Myslím si ale, že hrajeme s Youngovou trochu jiný basketbal, který bude více atletický," dodala.

Sama si prý dobře pamatuje dva vzájemné zápasy Brna s Gdyní v hale Rosnička ve čtvrtfinále Evropské ligy v březnu 2005. Po tom druhém se Moravanky radovaly z postupu do Final Four. "Připadá mi to, jako by se ten zápas hrál včera. Na takové utkání se nezapomíná," poznamenala Nolanová, jež byla v září jmenována nejužitečnější hráčkou finále WNBA.

Američanky se v Brně chytly

Dvaadvacetiletá Youngová míří do Evropy s vizitkou čtvrté hráčky letošního draftu, kde si ji vybralo San Antonio. V sezóně dosáhla průměrů 12 bodů a skoro osm doskoků na zápas. V Brně přiznala, že je před svou první sezónou mimo Spojené státy trochu nervózní. "Zatím si zvykám na všechno nové. Na spoluhráčky, prostředí. Už se ale těším na první zápasy," podotkla Youngová. Zatím obě Američanky poznaly v Brně pouze halu a své dočasné bydliště v hotelu International.

Tým českých mistryň angažuje americké basketbalistky už třetí sezónu. Předloni působila v Brně Taj McWillimasová, loni Salesová s Miltonovou-Jonesovou. "Musím přiznat, že jsem měl z jejich angažování obavy. Nyní musím svůj názor opravit, ani v jednom případě jsme neměli problémy. Naopak nám herně americké basketbalistky pomohly," uvedl Bobrovský.

Reklama

Související témata: