Hlavní obsah

Basketbalistky USK jsou poosmé za sebou českými mistryněmi

Praha

Basketbalistky ZVVZ USK Praha vyhrály třetí finále ŽBL na domácí palubovce nad KP Brno 80:50 a slaví osmý titul v řadě. Celkově ovládly českou nejvyšší soutěž podvanácté a už jen dvě prvenství jim schází k vyrovnání rekordu brněnských Žabin. KP Brno druhým místem vyrovnalo své maximum z ročníku 1993/94.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Hráčky USK Praha s trofejí pro vítězky ligy.

Článek

Čtvrtfinalistky Evropské ligy potvrdily suverenitu na domácí scéně, kde drží šňůru 144 výher od dubna 2013. Všechny zápasy v sezóně vyhrály minimálně o 16 bodů.

Nejužitečnější hráčkou finále byla zvolena španělská reprezentační rozehrávačka Marta Xargayová, která spolu s kapitánkou Kateřinou Elhotovou byla hlavní tahounkou USK. Elhotová získala už devátý titul.

Zatímco v prvních dvou finálových zápasech se Pražanky rozjížděly pomalu, tentokrát dávaly od začátku najevo, že si jdou pro titul. V prvních šesti minutách nedovolily Brnu ani bod a získaly vedení 15:0.

Brňanky se pokusila nabudit bývalá reprezentantka Ilona Burgrová hrající poslední zápas v kariéře, ale rozjeté domácí hráčky už se nepovedlo zastavit. Zvláště když se rozstřílela pivotka Amanda Zahuiová, která nakonec nasbírala 24 bodů.

Domácí hráčky si pak udržovaly náskok kolem 30 bodů, i když oba týmy v poslední čtvrtině daly prostor spíše mladým hráčkám a šetřily opory. Výsledkem byla nejvyšší výhra USK v sérii, předchozí duely vyhrály Pražanky o 18 a 27 bodů.

Finále play off basketbalové ligy žen - 3. zápas:
USK Praha - KP Brno 80:50 (25:8, 45:26, 64:39)
Nejvíce bodů: Zahuiová 24, Režanová 12, Hanušová 11 - Šujanová 15, Burgrová 11, Ursuová 9. Konečný stav série: 3:0.
Konečné pořadí ŽBL:
1. USK Praha,
2. KP Brno,
3. Nymburk,
4. Hradec Králové,
5. Slavia Praha,
6. Žabiny Brno,
7. Slovanka MB,
8. Karlovy Vary,
9. Trutnov,
10. Strakonice,
11. SBŠ Ostrava,
12. Technic Brno.

Reklama