Hlavní obsah

AEK Atény - AS Monako 100:94 AEK Atény po šťastném vyřazení Nymburku došel v LM až k titulu

Basketbalisté AEK Atény se v domácím prostředí stali vítězi Ligy mistrů FIBA. Řecký tým, který v prvním kole play off jen o jediný bod v součtu skóre šťastně postoupil přes Nymburk, porazil ve finálovém utkání v Aténách favority z AS Monako 100:94. V druhém ročníku evropské klubové soutěže, třetí nejvýznamnější po Evropské lize a EuroCupu, se AEK stal nástupcem španělského celku Iberostar Tenerife.

Článek

Poražení finalisté nepotvrdili roli nejlepšího týmu základní části, v níž prohráli jen poslední ze čtrnácti zápasů. Ani závěrečný souboj celé soutěže jim nevyšel a nečekaně v něm nebyli ani jednou ve vedení. Domácí dovedl k vítězství 19 body americký rozehrávač Mike Green a dvojciferně skórovali i čtyři jeho spoluhráči.

Třetí skončil španělský tým UCAM Murcia po vítězství nad německým Ludwigsburgem 85:74. AEK přešel do finále právě přes Murcii po těsném vítězství 77:75. Pořadatel finálového turnaje měl přitom namále už v základní části, kdy si postup zajistil vítěznou trojkou těsně před koncem posledního utkání, podobně pak v osmifinále, ve kterém prohrál doma první zápas s českým mistrem o deset bodů (88:98). V Nymburku ale dokázal AEK zvítězit o jedenáct (93:82) díky trojce tři sekundy před koncem odvety.

Final Four basketbalové Ligy mistrů v Aténách:
Finále:
AEK Atény - AS Monako 100:94 (53:44)
o 3. místo:
Murcia - Ludwigsburg 85:74 (32:42)

Reklama