Hlavní obsah

Basketbalisté si přejí na ME potkat silné Španělsko

PRAHA/MADRID

Čeští basketbalisté se ve čtvrtek dozví jména tří soupeřů do základní skupiny mistrovství Evropy, které se uskuteční příští rok v září ve Španělsku. Losovací akt proběhne ve čtvrtek od 12:00 v metropoli pořadatelské země Madridu. Češi se na šampionátu objeví poprvé od roku 1999 a jsou nasazeni ve čtvrtém, nejslabším výkonnostním koši společně s Portugalskem a Polskem.

Článek

Poslední účastník vzejde z dodatečné kvalifikace deseti týmů těsně před turnajem.

Zástupci českého týmu prý před losem žádná vyhraněná přání nemají, shodují se ale na tom, že by se rádi poměřili s domácím Španělskem, úřadujícím světovým šampiónem. "Možná to zní troufale, ale když už jsme se na mistrovství dostali, nebylo by špatné si právě se Španělskem zahrát. Celkem bych si to přál, určitě by to byl velký zážitek," řekl ČTK reprezentační kapitán Ladislav Sokolovský.

Také trenér Zdeněk Hummel, který tým vedl i při poslední účasti na ME ve Francii a v září reprezentaci podruhé v kariéře dovedl na vrcholný turnaj, prý výsledku losování velkou váhu nepřikládá. Ale souboji s basketbalovou velmocí by se také nebránil. "Určitě by to byla dobrá zkušenost a také hodně pikatní souboj. Vždyť naši dva lídři právě ve Španělsku působí," připomněl Hummel skutečnost, že největší hvězdy reprezentace Jiří Welsch s Lubošem Bartoněm hrají ve španělských klubech Málaze respektive Badaloně.

Hummel by sice chtěl vyzvat Španělsko, ale jinak prý vše nechá osudu. "Stejně nic ovlivnit nemůžeme. Když jsme byli na mistrovství Evropy naposledy, tak nikdo nečekal, že porazíme Litvu s Řeckem a prohrajeme s Německem. A nakonec to dopadlo přesně naopak," vzpomínal Hummel. Naopak Sokolovský by byl rád, kdyby z třetího koše vyšlo na český tým relativně slabší Lotyšsko. "To by nebylo špatné. Ale třeba z druhého koše je úplně jedno, koho dostaneme. Tam už si opravdu nejde vybírat," uvažoval Sokolovský.

Mistrovství Evropy se uskuteční příští rok v termínu od 3. do 16. září.

Nasazení do košů:
1. koš: Španělsko, Řecko, Francie, Turecko,
2. koš: Litva, Německo, Itálie, Srbsko,
3. koš: Slovinsko, Chorvatsko, Rusko, Lotyšsko,
4. koš: ČR, Portugalsko, Polsko, vítěz dodatečné kvalifikace.

Reklama