Hlavní obsah

Finále na dosah. Není to basket pro slečinky, říká o sérii s Pardubicemi opavský Gniadek

Jediná výhra schází hráčům Opavy k postupu do finále basketbalové ligy, kde už čeká úřadující šampión Nymburk. Pokoušet se o ní budou ve čtvrtek v Pardubicích (18 hodin), kde dokázali obě úvodní střetnutí semifinále vyhrát (79:69 a 74:60). Opava vede v sérii 3:1 na zápasy, protože první domácí utkání v sérii prohrála (90:104). Třetí vítězství přidala v pondělí, kdy doma zvítězila 83:65.

Foto: Petr Widenka

Opavský pivot Martin Gniadek (s míčem) přispěl k třetí výhře Opavy nad Pardubicemi 15 body.

Článek

„Trošku jsme oproti nedělnímu prohranému utkání shodili tu nervozitu z domácího prostředí. A zlepšili jsme doskoky, protože ty tuhle sérii rozhodují. V prvním domácím zápase jsme soupeři nechávali pod košem až příliš prostoru a oni měli téměř při každém útoku nejméně dvě šance dát koš. To se pak proti takovému týmu těžko vyhrává," upozornil na rozdíly mezi třetím a čtvrtým zápasem semifinále křídelník Opavy Radim Klečka.

Velkou zbraní Opavy byly v pondělí střely zdálky. Pokaždé, když Pardubičtí dotáhli ztrátu, mohli se domácí spolehnout na výtečné střelce Klečku a Šiřinu. „Sázíme na trojkové pokusy celou sezónu, protože jsme v nižší sestavě. Těžko tomu věřit, ale doma nám ty trojky nijak extra nepadaly. Ani v neděli nám nešly. Je dobře, že tentokrát to neplatilo. I mě tam v závěru nějaké spadly," řekl pivot Martin Gniadek, který si závěrečnou desetiminutovku čtvrtého zápasu zcela podmanil.

Diváci je hnali

Dal v ní třináct z patnácti svých bodů a diváky burcoval mocnými výbuchy emocí po každé povedené střele. „Já to mám rád. Ty emoce kolem toho, ono to ani jinak nejde. Diváci byli skvělí, hnali nás, to mě nabíjelo. Jsem maximálně spokojený," svěřoval se 27letý basketbalista.

Rodák z Ostravy zároveň upozornil, že hodit za hlavou nedělní porážku nebylo pro Opavany vůbec snadné. „Seděli jsme v šatně jako zmoklé slepice. Jsem moc rád, že jsme se z toho ale otřepali, protože kdyby to bylo po čtvrtém utkání 2:2, tak nevím, zda bychom to ještě zvládli," řekl Gniadek.

Po třetí výhře tuší, že finále, které Opava hrála naposledy v roce 2003, kdy získala i zatím poslední čtvrtý titul, je blízko. „Pojede se nám tam o něco lépe. Pardubice budou trochu více pod tlakem, ale zase nebudou mít už co ztratit. Rozhodnuto není, povíme si ve čtvrtek večer," usmál se Gniadek. „Bude to znovu bitva a rozhodovat se bude na doskoku. Není to basket pro slečinky, jsou to chlapi jako hory, proto je důležité uspět pod košem. Svou roli bude hrát i psychika," řekl Gniadek.

Reklama

Související témata: