Hlavní obsah

Českým házenkářům bude v play off o MS chybět brankář Galia

Praha

Českým házenkářům bude v červnovém play off kvalifikace mistrovství světa proti Rusku chybět brankář Martin Galia. Devětatřicetiletý veterán polského Górniku Zabrze si poranil koleno a bude asi čtvrt roku mimo hru.

Foto: Pavel Lebeda, chf.cz

Brankář národního týmu házenkářů Martin Galia.

Článek

"Bohužel Martin je po operaci zkříženého vazu. Naštěstí nebyl vaz přetržen úplně, takže jeho rekonvalescence bude trvat asi jen tři měsíce, což je určitě pozitivnější než osm měsíců, což je v případě takového zranění běžnější," uvedl v tiskové zprávě jeden z dvojice českých trenérů Jan Filip.

Na lednovém evropském šampionátu, kde národní celek šestým místem vyrovnal historické maximum v samostatné historii, patřil Galia s brankářským kolegou Tomášem Mrkvou k hlavním oporám reprezentace. "Pro nás je to samozřejmě komplikace. Brankářská dvojice Mrkva - Galia byla na mistrovství vynikající," dodal Filip.

Galiu nahradí Artur Adamík a ještě jednoho brankáře trenéři pravděpodobně doplní na konci května.

Reprezentanti se nejprve sejdou 28. května na čtyřdenním kempu v Plzni, na který dorazí spíše hráči širší nominace. Bezprostřední přípravu na Rusko zahájí tým 3. června. Úvodní zápas s Ruskem odehrají Češi na západě Čech 8. června a odveta v Permu je na programu 12. června.

Ryšánková přestoupí do Rumunska

Česká házenkářka Helena Ryšánková v létě po dvou letech opustí Francii. Pětadvacetiletá reprezentantka přestoupí do týmu nováčka rumunské ligy Baia Mare, s nímž podepsala roční smlouvu.

"Hlavní roli hrálo to, abychom s mým přítelem, který hraje také házenou, byli spolu. V momentě, kdy nám prezident klubu dal na stůl kontrakt jak pro mě, tak i pro mého přítele, nebylo co řešit," uvedla v tiskové zprávě Ryšánková.

"Ženský tým v minulých letech patřil mezi top kluby, poté se však dostal do finančních problémů a nyní se vrací zpět do první ligy s trochu jinou filosofií," dodala pravá spojka, kterou na přelomu května a června čeká s reprezentací závěr evropské kvalifikace.

Reklama