Hlavní obsah

Basketbalisté se na ME utkají s Německem, Litvou a Tureckem

MADRID

Čeští basketbalisté se na mistrovství Evropy ve Španělsku v příštím roce utkají v základní skupině s týmy Turecka, Litvy a Německa. Rozhodl o tom los v Madridu, který postavil svěřencům Zdeňka Hummela do cesty šestý, sedmý a osmý tým z letošního mistrovství světa. Čechy čekají takřka shodní soupeři jako při jejich dosud poslední účasti na ME ve Francii v roce 1999.

Foto: ČTK/AP

Němec Dirk Nowitzki (vlevo) v reprezentačním dresu.

Článek

Mistrovství Evropy se uskuteční od 3. do 16. září v pěti španělských městech, český tým bude hrát základní skupinu C na Mallorce. Češi by měli začít s Německem, úřadujícím vicemistrem Evropy. Pak je čekají duely s Litvou a nakonec Tureckem. Ze základní skupiny se dostanou do další fáze tři týmy, postupujících dvanáct mužstev se pak rozdělí na dvě skupiny, v nichž se bude bojovat o účast v osmičlenném čtvrtfinále.

Před losováním se na poslední chvíli změnil systém nasazení týmů do jednotlivých výkonnostních košů, protože se nakonec zohledňovaly výsledky posledního mistrovství Evropy, kde loni v Srbsku triumfovalo Řecko.

Proti Nowitzkému

Trenér české reprezentace Hummel označil skupinu za velmi silnou, ale postup prý není nereálný. "Narazíme na tři elitní týmy, ale necítíme se tak, že bychom něco měli vzdávat dopředu," uvedl Hummel pro ČTK.

"Německo se opírá hlavně o hvězdného Nowitzkého, Turecko šlo v posledních letech hodně nahoru díky svým silným klubům. A o Litvě je zbytečné něco říkat, je to zkrátka basketbalová velmoc. Obecně bude hodně záležet na tom, v jakých sestavách jednotlivé týmy do Španělska dorazí, jestli budou mít hráče z NBA a podobně," dodal Hummel, který reprezentaci vedl i při jejím posledním vystoupení na ME před sedmi lety, kde Češi senzačně získali ve skupině skalpy Řecka a Litvy, ale nakonec skončili na 9. - 12. místě.

Kapitán Ladislav Sokolovský by prý po losu byl raději, kdyby se český výběr dostal do skupiny B ke Španělsku, Chorvatsku a Lotyšsku. "V této skupině bychom možná měli o něco větší naděje na postup, protože Lotyšsko je asi na stejné úrovni jako my a s Chorvatskem jsme letos hráli v přípravě docela vyrovnané zápasy. K tomu jsem si chtěl zahrát proti úřadujícím mistrům světa Španělům, navíc na jejich půdě," uvedl Sokolovský.

Není co ztratit

Přesto situaci české reprezentace nevidí beznadějně. "Dostali jsme tři opravdu velmi silná a vyrovnaná mužstva, ale určitě se popereme o úspěch stejně jako v kvalifikaci. Na postup by třeba mohla stačit jediná výhra, což by nemuselo být nereálné. Navíc nemáme co ztratit," uvažoval nymburský křídelní hráč.

Rozehrávač Pavel Beneš si také přál narazit na Španělsko. "To by byl určitě obrovský zážitek, ale nedá se nic dělat. Zahrát si proti Nowitzkému bude také svátek," těšil se Beneš na souboj s hvězdou NBA a německého týmu. "Ale i s Tureckem a Litvou to budou krásné zápasy," tvrdil Beneš.

Luboš Bartoň, další z klíčových postav reprezentace, si po losu nijak nestěžoval. "Myslím, že to není špatné. Jsme sice určitě outsider skupiny, ale na posledním mistrovství, kde byla skupina téměř stejná, od nás také nikdo nic nečekal a nakonec jsme postupovali z prvního místa," vzpomínal Bartoň na turnaj, kde jako osmnáctiletý mladík společně s Jiřím Welschem zazářil.

"Ta pozice týmu vzadu by nám mohla sedět. Budeme bez stresu. Možná je dobře, že nepůjdeme na Španělsko a Řecko, které jsou ještě o jeden stupeň výš než Německo, Turecko a Litva. Takhle bych to neviděl beznadějně, musíme doufat, že si někdo ze soupeřů proti nám třeba vybere slabší den a my překvapíme," dodal v rozhovoru s ČTK hráč Joventutu Badalona.

Složení základních skupin ME:
Skupina A (Grenada): Řecko, Srbsko, Rusko, vítěz dodatečné kvalifikace.
Skupina B (Sevilla): Španělsko, Chorvatsko, Lotyšsko, Portugalsko.
Skupina C (Mallorca): Německo, Litva, Turecko, ČR.
Skupina D (Alicante): Francie, Slovinsko, Itálie, Polsko.

Reklama