Hlavní obsah

Hašek převzal dopis, čelí tak obvinění z ublížení na zdraví

PARDUBICE

Bývalý hokejový brankář Dominik Hašek si v úterý dopoledne vyzvedl na poště policejní usnesení o zahájení trestního stíhání a od toho okamžiku čelí obvinění z pokusu o ublížení na zdraví.

Foto: PRÁVO

Dominik Hašek

Článek

"Šetření případu bude nyní pokračovat výslechy obviněného i svědků, které už mají procesní hodnotu. Až po ukončení další fáze vyšetřování státní zástupce rozhodne, zda celý případ předloží soudu," sdělila mluvčí pardubické policie Ilona Kratochvílová, podle níž policejní rada shromáždil dostatek materiálu a důkazů umožňujících obvinění zlatého olympionika z Nagana.

Dozorující státní zástupkyně Lenka Strnadová však nyní může policejní obvinění zrušit jako nedůvodné. Když tak neučiní, rozběhne se přípravné řízení, které skončí podáním obžaloby či zastavením trestního stíhání anebo postoupením věci jako přestupku.

Hašek stále tvrdí: Nic jsem neudělal

Osmatřicetiletý Hašek vzkázal, že je trestním stíháním překvapen a nedomnívá se, že by se dopustil trestného činu. Policie tak ale kvalifikuje jeho chování při utkání v in-line hokeji v Pardubicích, kde po vzájemném souboji napadl protihráče Martina Šílu a způsobil mu zranění nosu, zubů, krčních obratlů a otřes mozku, což si vyžádalo hospitalizaci a osmidenní pracovní neschopnost.

O tom, zda bude Hašek nakonec obžalován, rozhodne po ukončení vyšetřování státní zástupkyně. Vyhnout soudu by se loňský vítěz Stanleyova poháru mohl přiznáním viny a pokud by ještě nahradil postiženému škodu, mohlo by jeho stíhání být podmínečně zastaveno. Státní zástupkyně by se mohla přiklonit i k narovnání, což ale vyžaduje přiznání obviněného, uhrazení škody a věnování peněz na dobročinnost.

Jaký může být trest?

Pokud případ skončí u soudu, mohl by být obviněný odsouzen až ke dvěma letům vězení. Jako v Česku dosud právně netrestanému by Haškovi však hrozil nejspíš pouze podmínečný trest či obecně prospěšné práce.

Ty už vykonával v USA, kde jej policie přistihla podnapilého za volantem a tehdy musel odpracovat sto hodin v kanceláři dětského internátu v Buffalu.

Reklama