Hlavní obsah

ČR - Španělsko 3:0 Volejbalistky znovu nepovolily Španělkám v Evropské lize ani set

Praha

České volejbalistky porazily v Evropské lize Španělsko i podruhé bez ztráty sety. Před domácími fanoušky v pražské hale na Podvinném mlýně zvítězily po setech 25:20, 25:16 a 25:21 a vedou skupinu C.

Článek

"Určitě to nebylo jednoznačné, jak se zdá. Španělky nás na začátku dost potrápily, hrály dobře v obraně, ale potom jsem si je držely pod sebou a už jsme to měly pod kontrolou," řekla kapitánka a blokařka Barbora Purchartová.

Podobně jako v sobotu ve Španělku Češky i doma špatně začaly. Po chybách prohrávaly 1:7. "Začátek byl nervózní ze všech stran, ale my jsme se s tím praly hůř než Španělky," řekla smečařka Michaela Mlejnková. Kouč Zdeněk Pommer si vzal oddechový čas, výkon týmu se začal zlepšovat, ale srovnáno bylo až 18:18. Koncovku už hráčky zvládly. "Začaly jsme si víc věřit a přehrály jsme je," řekla Mlejnková.

Ve druhém a třetím setu domácí volejbalistky na palubovce dominovaly. Počínaje účinným servisem převyšovaly soupeře ve všech činnostech. Do hry se dostaly hráčky z lavičky, třeba premiérově dvacetiletá nahrávačka Tiziana Baumruková, která působí na univerzitě v Miami. Už po hodině a čtvrt Češky využily hned první mečbol.

Těžší zápasy Pommerův tým teprve čekají. V sobotu je na programu na stejném místě od 16:00 první z nich, duel se Slovenkami. O postup do Final Four budou nejspíš bojovat s Běloruskami, které Slovenky dvakrát porazily.

"Musíme se do Bělorusek zlepšit ve všem, v mezihře i obraně, víc tlačit na servisu a zlepšit se na příjmu," řekla nejlepší česká volejbalistka sezony Mlejnková.

Reprezentace žen má výrazně omlazený kádr. Mimo jiné chybí i bývalá opora Aneta Kocmanová-Havlíčková, která se letos z národního týmu omluvila a zápas sledovala v hledišti. "Důležité je, že mladé dostanou šanci, aby získaly sílu. Mají talent, ale musí na sobě pracovat, bez toho to nejde. Uvidíme, jak budou pokračovat," řekla.

V aktuální sestavě jsou například sedmnáctiletá Gabriela Orvošová a tři dvacetileté hráčky. "Sedíme si dobře a bude to lepší a lepší," věřila Purchartová. "Sehráváme se postupně, potřebuje to čas," přidala jednadvacetiletá Mlejnková.

Evropská liga volejbalistek v Praze - skupina C:
ČR - Španělsko 3:0 (20, 16, 21)
Rozhodčí: Stanisic (Švýc.), Gall (ČR). Čas: 74 min. Diváci: 600.
Sestava a body ČR: Valková 4, Kossányiová 11, Purchartová 7, Toufarová 4, Mlejnková 10, Strušková 10, libero Dostálová - Nová, Kopáčová 4, Baumruková, Orvošová 1, libero Vaňková. Trenér: Pommer
Nejvíce bodů Španělska: Segurová 8, Riverová 7
Bělorusko - Slovensko 3:0 (23, 19, 20)
1.ČR220006:06
1.Bělorusko211006:25
3.Slovensko200112:61
4.Španělsko200020:60

Reklama

Související témata: