Hlavní obsah

Opava - Nymburk 73:114Stav série 0:2Mistrovská mašina jede dál. Nymburk slaví patnáctý titul v řadě

Opava
Aktualizováno

Mění se vyzyvatelé i hrací systém finále. Jedno ale zůstává v basketbalové lize mužů stále stejné - vítěz. Hráči Nymburka vládnou českému basketbalu už patnáct let a nezměnil to ani letošní finálový soupeř Opava, která prohrála finálovou sérii 0:2, když po úvodní porážce v Nymburce (90:114) podlehla favoritovi i doma 73:114.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Basketbalisté Nymburka slaví titul.

Článek
Fotogalerie

„Asi se titul lépe slaví doma, ale moje srdce má pocit, že je trochu doma i tady. Převažuje ve mě radost, že si opavští kluci finále mohli zahrát. Takovou atmosféru v české lize jen tak nezažijete. Bylo to něco úžasného," svěřoval se Pavel Pumprla, který s velkým basketbalem začínal v Opavě. „Super zážitek jak pro mě, tak pro Jardu Bohačíka, který je z Ostravy a měl tady třiadvacet lidí," smál se Pumprla.

Žluté opavské peklo domácí hnalo, Nymburk ale od úvodu druhého utkání jasně dominoval. Opavě nasázel v prvním poločase 61bodů a z nastoleného tempa nepolevil. „Hodně jsme se na začátek soustředili a vzali tím domácím vítr z plachet," řekl nymburský Jaromír Bohačík.

V Nymburce je první sezónu, vítěznou atmosféru po posledním utkání sezóny tak zažil úplně poprvé. „Byl jsem zatím jenom ve finále a to už je tak dávno, že si to ani nepamatuju," smál se ostravský rodák Bohačík. „Loni jsem tu končil v prvním kole play off, letos tady končím taky, ale je to mnohem příjemnější. Dostanu zlatou placku, což je skvělé. Fakt super pocit," přiznával český reprezentant.

Domácím tentokrát scházely body tradičního tahouna Jakuba Šiřiny, který trefil v celém utkání pouze jednu trojku. „Moje body chyběly. Ani druhý zápas jsem se nepředvedl," soukal ze sebe opavský kapitán. „Jsme zklamaní, že jsme prohráli takovým rozdílem, nechtěli jsme se před vyprodanou halou takhle v uvozovkách zesměšnit. Chtěli jsme je potrápit více. Nymburk je ale ostřílený a na nás možná dolehla atmosféra domácí haly. Za celou sezonu se nemůžeme stydět," řekl Šiřina.

Opavští už před finále tušili, že cesta ke dvěma vítězstvím nad basketbalovým vládcem je extrémně těžká. Nymburk z posledních 64 utkání v ligovém play off prohrál jediné. Loni v semifinále právě v Opavě.

„Nymburk by musel hrát průměrně a my bychom museli odvést výkon nadprůměrný. To se ani z jedné strany nestalo, proto bereme stříbrné placky," řekl opavský pivot Václav Bujnoch, který se jedné trofeje přece jen dočkal. Za největší herní posun v sezóně. „Tohle mě moc těší, protože jsem měl nějaké zdravotní problémy a dokázal jsem se vrátit. Ukázal jsem možná i ostatním, že se po zranění zase dobře hrát," uvedl Bujnoch, jenž v této sezóně nakoukl i do české reprezentace.

Finále play off basketbalové ligy mužů - 2. zápas
Opava - Nymburk 73:114 (20:34, 40:61, 56:89)
Nejvíce bodů: Bujnoch 13, Klečka a Gniadek po 11, Dragoun, Kvapil, Jurečka po 7 - Kříž 17, Hruban 16, Berisha 15, Pumprla a Barac po 14, Peterka 12. Konečný stav série: 0:2.
Nejužitečnější hráč finále: Martin Kříž (Nymburk).
Konečné pořadí
1. Nymburk
2. Opava
3. Pardubice
4. Svitavy
5. Děčín
6. Olomoucko
7. Ústí nad Labem
8. Kolín
9. USK Praha
10. Ostrava
11. Brno
12. Jindřichův Hradec

Reklama

Související témata: