Hlavní obsah

Nový ročník basketbalové NBA zahájí šampióni z Miami

PRAHA/NEW YORK

Dvěma zápasy v úterý v noci odstartuje 61. ročník basketbalové NBA, nejkvalitnější a nejslavnější soutěže světa, v níž se po čtyřletém působení Jiřího Welsche letos neobjeví žádný z českých vyslanců. Hned na úvod se představí i obhájci titulu z týmu Miami Heat a před prestižním duelem s Chicagem převezmou při slavnostním ceremoniálu prsteny pro šampiony ligy.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

Ve druhém úterním zápase nastoupí další ze spolufavoritů Phoenix na půdě Los Angeles Lakers.

"Bude to vzrušující okamžik, pro nás i naše fanoušky. Ale hned potom se musíme pustit zase do tvrdé práce," řekl pivot Miami Shaquille O'Neal. Očekávaný start sezony, v níž se po 36 letech nebude hrát s koženým míčem, však v sobotu zkalila zpráva o skonu Reda Auerbacha. Zakladatel slavné dynastie Bostonu Celtics zemřel v 89 letech na infarkt. "Bude nám všem moc chybět. Byl to jeden z nejlepších, ne-li možná vůbec nejlepší trenér v historii basketbalu," uvedl kouč Miami Pat Riley na adresu muže, který byl až do sezony 1994/95 s 938 vítěznými zápasy rekordmanem NBA.

O osudu Rileyho se v létě hodně hovořilo. V minulé sezoně poprvé v historii dovedl Miami k vítězství v lize, ale pak se dlouho rozmýšlel, zda začne na lavičce další sezonu. Nakonec se rozhodl pokračovat. "Cítím, že jsem ve správný čas na správném místě a se správnými lidmi," vysvětlil svůj krok Riley.

Přestárlý kádr obhájců

I letos bude spoléhat hlavně na údernou dvojici Dwayne Wade - Shaquille O'Neal, hlavní strůjce loňské vítězné jízdy. "Jsme pořád hodně hladoví po úspěchu," potvrdil obávaný kanonýr Wade, že motivace v týmu Heat, kde prodloužili smlouvy veteráni Payton s Mourningem, neklesla ani po zisku vysněného titulu. Experti však poukazují na to, že Miami má už přestárlý kádr.

Ve Východní konferenci se očekává další výkonnostní vzestup Clevelandu, kde šéfuje talentovaný a už velmi vyzrálý LeBron James. Loni své mužstvo dotáhl do druhého kola play off, kde vypadl se silným Detroitem. James sice v září musel s ostatními americkými hvězdami strávit zklamání na světovém šampionátu, kde výběr USA znovu nedosáhl na prvenství a skončil až třetí, ale teď už myslí jen na start NBA.

V létě James prodloužil smlouvu v Clevelandu až do roku 2010 a věří, že si do té doby splní sen o triumfu v lize. "Už v minulé sezoně jsme od něj nebyli daleko. Podle mě máme velkou šanci vyhrát," tvrdil James sebevědomě.

O vzkříšení slávy sní i v Chicagu, které v devadesátých letech v čele s fenomenálním Michaelem Jordanem šestkrát soutěž vyhrálo. Po hubených letech se Chicago zvedá, v minulé sezoně dokázalo v první kole play off sehrát důstojnou partii s pozdějšími šampiony z Miami, letos má Bulls pomoci k dalšímu vzestupu skvělý obranář Ben Wallace, který předloni slavil titul s Detroitem.

Cíl Dallasu: Titul

Na nejvyšší mety pomýšlejí i ambiciózní týmy z velmi silné Západní konference. Loni se až do finále prokousal Dallas s výtečným Němcem Dirkem Nowitzkým, ale Mavericks se nakonec museli ve vyrovnané bitvě navzdory vedení 2:0 na zápasy sklonit před Miami. Tým z Texasu ale nechce opustit vydobyté pozice. "Náš cíl má jediné a jasné jméno: mistrovský titul," prohlásil Nowitzki. "Dallas by zkušenost z prohraného loňského finále mohla ještě víc posílit," naznačil i Jordan, kdo patří mezi jeho největší favority.

Dlouhodobě se k nim řadí i San Antonio, které vyhrálo NBA loni. Tým kolem výtečného pivota Tima Duncana patří už dlouho díky stabilní výkonnosti k elitě a tomu odpovídají i ambice před novou sezonou. Pokud se Duncanovi a další hvězdě Manu Ginobilimu vyhnou zdravotní potíže, které je sužovaly v minulé sezoně, mohou Spurs znovu zamířit vysoko.

Totéž se čeká i od Phoenixu v čele s dvojnásobným nejužitečnějším hráčem soutěže Stevem Nashem. Kanadský rozehrávač loni Suns dovedl do finále Západní konference, letos se s tím prý nespokojí. "Není žádné tajemství, čeho chci letos dosáhnout," vyhlásil útok na mistrovský titul Nash.

Reklama

Související témata: