Hlavní obsah

České basketbalistky začnou Euroligu v Rusku

PRAHA

Oba české celky vstupují do Euroligy basketbalistek dnes na ruské půdě. USK Praha se představí v Samaře a obhájce prvenství Gambrinus Brno hraje v Jekatěrinburgu, který v létě převzal exasistent trenéra Bobrovského Milan Veverka.

Foto: www.fibaeurope.com

Ilustrační foto

Článek

"Znalost naší hry může trenérovi domácích určitě pomoci, rozhodující ale budou výkony týmu. Naše posily, včetně obou Američanek, navíc už Veverka neviděl. Vůbec je první zápas euroligové sezóny trochu krokem do neznáma, ale jistě bude prověrkou kvality a přípravenosti děvčat. V domácí lize nadělujeme stovkové debakly, to nám o formě sotva něco prozradí," líčí trenér Jan Bobrovský.

"Mám docela mrazení v zádech, že začínáme skupinu proti Brnu, které je jasným favoritem, protože náš tým zatím působí dost nevyzrále," cituje ČTK kouče Jekatěrinburgu Veverku, jenž má vedle reprezentantek Karpovové a Sytnjakové v týmu i zahraniční posily, jako Francouzku Gillespieovou, Australanku Batkovicovou a Američanky Teasleyovou, Fordovou či Barnesovou.

"Bohužel nemáme žádné akutální video a z technických zápisů těžko odhalím herní přednosti a slabiny Jen vím, že ze čtyř utkání ruské ligy tři vyhrály, klopýtly ale v Kursku," říká Bobrovský, jehož tým ve skupině potká ještě Gdyni, Valencii, Fenerbahce a Valenciennes.

Pro výrazně posílené ženy USK bude hodně obtížný vstup do soutěže na palubovce favorizované Samary, která má vedle opor na MS stříbrné ruské reprezentace Artěšinové, Korstinové a Stěpanovové i esa z ciziny Lawsonovou (Fr.), Valdemorovou (Šp.), Walkerovou (USA), a hlavně dvě výtečné pivotky, Wautersovou (Belg.) s Randallovou (Austr.). "Hru soupeřek máme dobře přečtenou, šance něco proti nim uhrát nám dá jen víc než stoprocentní výkon," říká trenér Lubor Blažek.

"Samara totiž nemá slabinu, těží z obrovské síly hlavně pod košem a při kvalitním doskoku má i velmi účinný rychlý protiútok. Uvidíme, jak proti finalistkám minulého ročníku obstojíme, ale náš plán postoupit ze skupiny pořád platí," doplňuje Blažek a připomíná, že v základní části soutěže ještě narazí na Salamanku, Pécs, Bourges a Namur.

Reklama

Související témata: