Hlavní obsah

Času je málo, práce moc, říká kouč volejbalistů Haník

PRAHA

Být v kůži reprezentačního kouče českých volejbalistů Zdeňka Haníka není žádný med. Před měsícem přebral tým, který nepostoupil na mistrovství Evropy a dostal od vedení svazu jasný úkol: udělat slušný výsledek na světovém šampionátu v Japonsku. Ten začíná za 16 dnů.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

O víkendu viděl Haník svůj tým dvakrát v konfrontaci s Ruskem, které reprezentuje nejužší světovou špičku. "Můžeme s nimi hrát vyrovnaně, ale když k tomu soupeř přistoupil stoprocentně, velice brzy odhalil naše chyby," všiml si kouč po výsledcích 3:1 a 1:3. "Najednou byl vidět velký rozdíl v taktice i řemesle jednotlivých hráčů."

Haníkovi je jasné, že mužstvo by na přípravu potřebovalo mnohem větší prostor. "Jenže času je málo a práce moc," říkal. U reprezentace docházelo v posledních letech k častým výměnám trenérů a nadějný kádr, který uhrál čtvrtá místa na ME 2001 a Světové lize 2003, šel výkonnostně hodně dolů. "Hlavně v poli teď hrajeme strašně blbě. Tenhle tým byl zvyklý hrát přes blokaře a pole je také otázkou charakteru. Hráčům chybějí stereotypy, které se nedají tak rychle dohnat. Snad můžeme něco urvat vůlí," doufal.

Hledá týmového ducha

Trenérovi, který vedl české volejbalisty už na mistrovství Evropy v Ostravě před pěti lety, budou i v Japonsku chybět některé opory. Zvláště neúčast zkušených smečařů Pešla a Nováka, kteří působí ve francouzské lize, trenéra dost pálí. "Přihrávající smečaři, to je náš problém," věděl dobře, když hodnotil výkony M. Novotného, Popelky a Pláteníka.

Nad neúčastí exkapitána J. Novotného, jenž kvůli přestupu do druhé italské ligy už kádr opustil, jen mávl rukou. "Už to není téma, nikoho v týmu to neirituje," prohlásil Haník, který má na post univerzála adekvátní náhradu v podobě Štokra. "Honza se potřebuje stabilizovat a cítit důvěru," tvrdil kouč o opoře italské Perugie.

Jedním z velkých úkolů reprezentačního trenéra, které si sám zadal, bylo nalezení týmového ducha. "Na to se mě zeptejte, až přijde pár těžkých zápasů. Na dálku s klukama dělám měsíc, osobně teprve deset dní. Řekl jsem jim, že nemám na vybranou a nemůžu jim slevovat," tvrdil Haník.

Program českých volejbalistů
Turnaj ve Francii: Od 3. do 5. listopadu za účasti domácí Francie, Srbska a Německa
Příprava v Japonsku: Před startem MS budou hrát Češi se dvěma místními týmy.
Šampionát: Prvním soupeřem ve skupině bude v Naganu 17. listopadu Írán, následují Itálie, USA, Venezuela a Bulharsko. Do dalších bojů postoupí první čtyři družstva.

Reklama

Související témata: