Hlavní obsah

Kouč basketbalistek Blažek už má představu o finální nominaci

PRAHA

Trenér českých basketbalistek Lubor Blažek už zřejmě vyřešil velké vnitřní dilema a už má jasnou představu o tom, kterých dvanáct hráček nominuje na domácí MS. Blažek ještě musí před turnajem, do kterého Češky vkročí příští čtvrtek v Brně duelem s Argentinou, dvě reprezentantky vyřadit a zaplnit soupisku potřebným počtem dvanácti jmen. Trenéři ji musejí nahlásit nejpozději ve středu, den před startem MS. Blažek tak možná učiní už o den dříve v úterý.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Kateřina Elhotová (vlevo), trenér Lubor Blažek (uprostřed) a Markéta Bednářová po losování mistrovství světa.

Článek

"Není třeba kolem toho chodit jako kolem horké kaše. Sám už jasno mám, ale stejně to bude tak, že o tom budu pořád přemýšlet i poté, co nominaci oznámím," řekl Blažek novinářům po pátečním předposledním přípravném utkání s Čínou, které jeho tým vyhrál 71:65.

Blažek už během čtyřměsíční přípravy dva nominační řezy provedl, ten druhý před týdnem. A nyní jej potkalo zřejmě nejsložitější rozhodování. V posledním týdnu měl k dispozici třináct hráček, po víkendu se k týmu připojí i Jana Veselá, čerstvá vítězka zámořské WNBA se Seattlem. Její start na mistrovství je jasný, Blažek tak musí ukázat ještě na dvě hráčky, které si na šampionátu nezahrají, byť až do konce turnaje zůstanou s týmem.

Blažkovi možná nechtěně usnadnilo roli nedávné onemocnění Romany Hejdové, které ulehla do postele s vysokými horečkami a její šance se zmenšily. "Je to ohromná smůla, protože ten průběh nemoci je dost nepříjemný. V tuto chvíli, těsně před mistrovstvím, to už je, bohužel, velký handicap," naznačil Blažek, že na šampionát může vzít pouze stoprocentně zdravé hráčky. "Proto se zveřejněním nominace ještě chvíli počkáme, zdravotní stránka to pořád všechno může ovlivnit," vysvětlil Blažek. "Ale asi už v úterý nominaci oznámíme," dodal.

Jeho tým čeká ještě poslední přípravný duel, pondělní generálka s opěvovaným týmem USA, velkým favoritem na vítězství v celém turnaji. Na přání Američanek se však v Brně bude hrát bez diváků za "zavřenými dveřmi". "Mně osobně by to bylo jedno, naopak bych se přikláněl k tomu, aby se hrálo normálně před diváky. Ale jsme ve fázi přípravy, kdy se všechno hodně tají. Čína v pátek třeba ani nechtěla povolit, aby záběry z jejího utkání šly do televizního zpravodajství. Nakonec svolili ke dvacetivteřinovému šotu," popsal Blažek.

Ať dopadne česká generálka s USA jakkoli, Blažkův tým absolvoval povedenou výsledkovou přípravu, pouze v polovině června podlehl Číně, ale čtvrtý tým z minulé olympiády pak třikrát porazil. Češky získaly také skalpy Řecka, Běloruska či Polska. Blažek ale euforii krotí, například v posledním utkání s Čínou viděl hodně nedostatků, které považuje za nutné odstranit.

"Hráli jsme málo do koše, pořád jsme hledali nějaké lepší pozice. Chyběla mi tam také trocha zdravé drzosti, občas jsme nedali ani tutové koše. Vítězství s Čínou samozřejmě hodnotu má, ale i s takovým týmem jsme podle mě schopni hrát ještě líbivější basket," věřil Blažek.

Na útočné fázi prý bude v závěrečných dnech přípravy s týmem ještě pracovat. "Budeme nabádat holky i k tomu, aby braly odpovědnost víc na sebe. Jako to třeba dělá Hanka Horáková (kapitánka). Na této úrovni už alibismus nemá místo, toho se musíme vyvarovat," prohlásil Blažek.

Občasné chyby přičítá i tomu, že je tým stále v přípravném období. "Až se z určité únavy dostaneme a se startem mistrovství přijde i větší soustředění a adrenalin, tak půjde výkon ještě nahoru. Navíc jsme ve fázi, kdy se v přípravě už nikdo nechce zranit a o šampionát přijít. Holky se nešetří, ale v zápasech občas jsou situace, které řeší tak, aby se jim něco nestalo," všiml si Blažek. Jehož tým se na mistrovství v základní skupině utká s Argentinou, Ruskem a Japonskem. Musí skončit nejhůře třetí, aby se dostal do osmifinálových bojů.

Reklama