Hlavní obsah

Haly pro MS basketbalistek procházejí hektickou přestavbou

PRAHA

Kdyby o víkendu zavítal neinformovaný člověk do arén v Brně, Ostravě a Karlových Varech, asi by jej při pohledu na jiná sportovní klání nenapadlo, že už ve čtvrtek v prvních dvou jmenovaných halách vypuknou zápasy mistrovství světa basketbalistek. Ostravská ČEZ Arena hostila mistrovství Evropy ve stolním tenisu a v brněnské hale ve Vodově ulici se prali judisté při Českém poháru, v karlovarské KV Areně budou dokonce ještě tento pátek hrát hokejisté domácí Energie extraligový zápas proti Vítkovicím.

Foto: Jirka G. Novák, Sport.cz

ČEZ Arena v Ostravě

Článek

Palubovka se v Karlových Varech začne pokládat okamžitě po jeho skončení z pátku na sobotu, protože západočeské město hostí až závěrečnou část MS v příštím týdnu.

Česká republika bude dějištěm basketbalového MS žen po 43 letech a na místech konání teď finišují přípravné práce a přeměny hal na ryze basketbalové stánky. Organizátoři se snaží pracovat na odstranění posledních nedostatků. "Všechny problémy jsme ale postupně vyřešili," poznamenal za organizační výbor brněnské skupiny jeho předseda Jan Peška.

Nejvíce práce nyní mají v Brně a Ostravě, kde se uskuteční boje v základních skupinách a osmifinále. V Brně české reprezentantky ještě 10. září odehrály poslední díl z přípravného trojzápasu s Řeckem, pak palubovka zmizela a pracovní štáb ji znovu na místě složil až v noci na dnešek, poté co halu opustili judisté.

V hale ve Vodově ulici se přitom šampionát původně vůbec hrát neměl. I proto, že má kapacitu jen 3200 diváků, což především při zápasech českého týmu může znamenat, že se rozhodně nedostane na všechny zájemce. Někdejší místopředseda federace Jiří Hamza plánoval odehrání zápasů v zrekonstruované hale Rondo, kde se měla uskutečnit i závěrečná část turnaje.

Děj událostí ale zapracoval na změnách. Hamzu vystřídalo jiné vedení, opravy Ronda se zpozdily a navíc šampionát termínově koliduje s hokejovou extraligou. A dějištěm finále tak budou Karlovy Vary.

Mezinárodní basketbalová federace FIBA odsouhlasila navzdory svým regulím výjimku a nechala Brno ve hře. Svolila, že se turnaj odehraje v kapacitně menší hale, která bude při zápasech českého týmu beznadějně vyprodaná.

Hala v Králově Poli nebude basketbalovým dějištěm velkého turnaje poprvé. Vedle mistrovství Evropy juniorů byla v letech 2006 a 2008 dějištěm turnaje Final Four Evropské ligy žen.

Pro potřeby velkého mezinárodního turnaje chybí brněnské hale zázemí a při organizaci se musí hodně improvizovat. Tiskové středisko pro novináře bude v sousední judistické hale, přitom počty akreditovaných novinářů jsou vysoké a do ČR se akreditovaly téměř tři stovky žurnalistů z celého světa. Také při hledání prostor pro VIP hosty se muselo improvizovat a řešení se našlo v přísálí vedlejší staré haly.

Šampionát se bude hrát na nově položené palubovce. České basketbalistky si ji vyzkoušely v přípravných zápasech s Běloruskem a podruhé s Řeckem. "Kvůli jiným akcím jsme ale museli palubovku třikrát rozebrat a znovu položit," poznamenal Peška.

Ostravská aréna se v noci z neděle na pondělí proměnila z dějiště mistrovství Evropy stolních tenistů na basketbalový svatostánek. Přestavba trvala nonstop 16 hodin, v úterý na ní budou poprvé trénovat basketbalistky. "Bylo to docela náročné, protože bylo zapotřebí demontovat hrací povrch o úplně jiném rozměru i podlahu, na které byl natažen povrch, vytáhnout zásuvné tribuny a položit nový hrací povrch," řekl náměstek ředitele pro provoz a techniku Pavel Čada.

ČEZ Aréna už má zkušenosti s celou řadou halových sportů, jen s basketbalem minimální. Kdysi tady odehrál svou exhibici pouze výběr amerických basketbalových kouzelníků Harlem Globetrotters. Soutěžní souboje pod vysokými koši se tady odehrají vůbec poprvé. "Logisticky náročné bylo zmenšení hřiště na požadovaný rozměr 40x20 metrů, aby bylo připravené i s výběhy," uvedl Čada.

Zajímavostí je, že na rozdíl od drtivé většiny akcí v ČEZ Aréně byl v hale před basketbalovým MS rozpuštěn led. "Tím, že se tady konalo mistrovství ve stolním tenisu, se to z energetického hlediska nevyplatí udržovat celý měsíc. Už začátkem září jsme ho rozpustili," řekl Čada. Kapacita haly je podobně jako při hokeji zhruba devět tisíc míst. "Na stolní tenis byla asi o dva tisíce menší, ale tím, že jsme vytáhli zásuvné tribuny, vzrostla kapacita na devět tisíc," dodal Čada.

Multifunkční aréna v Karlových Varech prošla generálkou na mistrovství světa už v červnu, kdy se v ní poprvé od jejího loňského otevření hrál basketbal při přípravném turnaji českých reprezentantek. Na rozdíl od Ostravy, v lázeňském městě led v aréně zůstane. "Mezi ním a palubovkou ale bude samozřejmě izolační vrstva, což je běžná praxe i jinde," řekl ČTK Ladislav Jirsa, který má přípravu karlovarské arény na starost.

Hala se prý v červnu basketbalistkám osvědčila, její příprava na basketbalový šampionát prý pro organizátory už bude oproti červnu nyní jednodušší. "Při turnaji reprezentace jsme si už řadu věcí odzkoušeli, vychytali jsme nějaké nedostatky a teď budeme připraveni o to lépe. Navíc máme výhodu, že všechny věci včetně košů, palubovky a dalších základních věcí jsou uskladněné přímo v hale, takže i časově to teď stihneme lépe, protože itinerář mistrovství je naplánovaný na minuty," uvedl Jirsa.

Organizátorům pomohlo i to, že si v červnu mohli za plného provozu vyzkoušet některé novinky, například použití nové časomíry napojené na počítačový systém. "Je lepší, když se podobné věci otestují přímo při zápasech. Když se to dělá nanečisto při nějakém tréninkovém utkání, nemusí to být ono. V Karlových Varech si basketbalistky poprvé zatrénují příští pondělí, ve středu zde vypuknou boje o umístění a v pátek pak vyřazovací část.

Reklama