Hlavní obsah

Basketbalistky se v premiéře MS chystají vyzrát na tvrdost Argentinek

BRNO

Začínají ve čtvrtek od 18 hodin s Argentinou a každý od nich očekává vítězství. České basketbalistky budou v nelehké pozici na úvod mistrovství světa, které bude ve středu večer slavnostně zahájeno na brněnském hradě Špilberk.

Foto: Petr Horník, Právo

Česká basketbalistka Ivana Večeřová a trenér Lubor Blažek

Článek

„Všichni cítíme, že potřebujeme začít výhrou. Nejen pro postupové plány, ale i kvůli udržení pohody,“ uvědomuje si trenér Lubor Blažek, jenž na středečním tréninku cítil správné napětí. „Jinak se mi ale holky zdají dobře naladěné. Bude důležité je udržet do zápasu v klidu,“ uvažuje český kouč, jenž zvolil i zpřísněný režim na hotelu Voroněž, aby družstvo odstřihl od všech vnějších vlivů. „Cením si, že k tomu mají hráčky profesionální přístup, rozhodně ale nebudu bránit tomu, aby se třeba potkaly s maminkou, to může být spíš ku prospěchu věci.“

První soupeřky ve skupině má Blažek detailně zmapované. „Sestřihali jsme pět zápasů Argentinek, které se vyznačovaly extrémní tvrdostí v obraně a největší kvalitu mají ve hře jedna na jednu. Snažil jsem se naše holky připravit na jejich agresivní styl, proti němuž musí obstát nejen fyzicky, ale zvládnout to i hlavou, aby neměly moc faulů,“ vypráví Blažek.

Publikum výhodou

Český tým by proti Argentině rád využil výškovou převahu. „Můžeme to hrát přes dlouhé pod koš, musí být ale připravené na aktivní obranu soupeřek i jejich poziční střelbu,“ tvrdí trenér. Fandit domácím bude vyprodaná hala v Králově Poli. „Pokud dobře začneme a dostaneme se do toho, může být pak publikum v zádech naší velkou výhodou,“ míní nejvyšší z českých hráček, 198 cm měřící Petra Kulichová.

Dva největší favorité turnaje, USA a zlato obhajující Austrálie, hrají základní skupinu v Ostravě, reálné ambice českého družstva vedou mezi nejlepší osmičku. „Tam bude zřejmě hrana mezi úspěchem a neúspěchem, ale takhle daleko zatím nekoukám. Teď mám v hlavě jen to, jak uspět s Argentinou,“ říká Blažek.

Dalšími soupeřkami českého týmu v základní skupině budou v pátek Rusky a v sobotu Japonky, do druhé fáze postoupí tři nejlepší, ale započítávají se všechny výsledky.

Reklama

Související témata: