Hlavní obsah

Šampionát už má senzaci, brazilské basketbalistky nestačily na Korejky

Martin KézrČTKPrávo

Světový šampionát basketbalistek v Česku má už první senzaci. Postaraly se o ni Korejky, které v Brně běhavým stylem naprosto nečekaně porazily 61:60 Brazílii, obhajující čtvrté místo z minulého MS.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Brazilská basketbalistka Adriana Pintová (vpravo) brání Ji Yoon Kim z Koreje během utkání MS v Brně.

Článek

S velkou chutí hrající Korejky spoléhaly na rychlý protiútok, nervózním Brazilkám naopak nevycházela střelba a nestíhaly se vracet do obrany, takže čtvrthodinu před koncem ještě prohrávaly 33:42. Teprve agresivnějším stylem hry pod oběma koši dosáhly favoritky před více než dvěma tisícovkami diváků v brněnském hledišti obratu skóre. Asijský celek ale kousal až do konce, poslední pětiminutovka začínala za nerozhodného stavu 53:53 a obrovské nadšení korejského družstva nakonec slavilo úspěch. Osm vteřin před koncem Pintová při těsném vedení Brazilek 60:59 ztratila míč a z brejku přišel vítězný koš z ruky maličké Kim Dži-jun.

Mistrovství světa, které se po 43 letech hraje na českém území, začalo v Brně přesvědčivým vítězstvím Ruska nad Japonskem, i když asijský celek zásluhou výborné úspěšnosti při střelbě trojek (5 z 8 v první polovině zápasu) zpočátku držely krok s obhájkyněmi stříbra, ale od třetí čtvrtiny se už naplno projevila výšková převaha ruských pivotek v čele se Stěpanovovou, která je v Brně dobře známa z působení ve zdejším klubu.

Ruská basketbalistka Olga Arteshinová (vlevo) brání Japonku Yuko Ogaovou během utkání MS v Brně.foto: ČTK/Igor Šefr

Rusko pod vedením nového kouče Sokolovského pak zápas dovedlo k vítězné tečce, i když v závěru už šetřilo další hvězdy Korstinovou i Abrosimovovou. Klíčovou postavou v japonském dresu byla 170 cm měřící Ogaová, která byla schopna pálit z každé pozice a dala přes třetinu bodů své země.

V Ostravě vše začalo urputnou bitvou mezi Čínou a Běloruskem, kterou nakonec rozhodl ve svůj prospěch evropský tým. Dlouho měly navrch obrany, možná i proto že se oba celky trochu trápily se střelbou, až sedmibodová šňůra Bělorusek v závěru třetí čtvrtiny přinesla jednomu z nich mírný náskok. Číňanky se ke konci snažily přitvrdit hru, zaostávaly ale pod košem.

Australanky měly drtivý začátek, v 6. minutě vedly 20:7, ale Kanada potom ztratila ostych vůči obhájkyním zlata a začala snižovat. Na nižší než pětibodový rozdíl se však nedostala. Když bylo potřeba, vítězky podržela jedna z nejlepších hráček planety Lauren Jacksonová a v závěru měly úřadující světové šampiónky i fyzicky navrch.

Američanky získaly v ofenzivně laděném utkání s Řeckem už do první přestávky bezpečný náskok, přestože ještě v sedmé minutě vedl soupeř. Pak už se hrálo ale podle amerických not i přes skvělý střelecký výkon Evanthie Maltsiové. Hráčka USK Praha dala 29 bodů včetně šesti trojek a byla střelkyní dne, zdatně jí také sekundovala i Styliane Kaltsiduová s 21 body. Tým USA byl ale mnohem vyrovnanější a hned pětice hráček skórovala dvouciferně.

Mistrovství světa basketbalistek
Skupina A (Ostrava):
Bělorusko–Čína 68:57 (Levčenková 20, Marčenkovová 10, Veremejenková a Troinová po 9 – Liu Tan, Nan Čchen, Miao Li-ťie všechny 13),
Austrálie–Kanada 72:47 (Jacksonová, Harrowerová po 13, Richardsová 9 – Smithová 11, Gabrieleová 8, Achonwaová 6).
Skupina B:
Řecko - USA 73:99 (Maltsiová 29, Kaltsiduová 21, Dimitrakuová 11 - Cashová a McCoughtryová po 16, Dupreeová a Charlesová po 12, Catchingsová 10).
Senegal - Francie 45:83 (Nejvíce bodů: Traoréová 10, Syová 8, Diopová 7 - Beikesová a Dumercová po 12, Ndongueová 10).
Skupina C (Brno):
Brazílie–Korea 60:61 (De Souzaová 15, Santos de Oliveiraová 13, Rochaová 7 – Kim Kwe-rjong 14, Džung San-min, Kim Tan-bi po 13).
Mali - Španělsko 36:80 (Sissoková 12, Diawaraová a Maiga-Baová po 6 - Valdemorová 18, Lyttleová 13, Torrensová 11, Montanaová 10).
Skupina D (Brno)
Rusko–Japonsko 86:63 (Osipovová 18, Stěpanovová 17, Korstinová 15 - Ogaová 23, Suzukiová 13, Mitaniová 8).

Reklama