Hlavní obsah

Americké basketbalistky už nechtějí plakat, proto potřebují zlato

Martin KézrPrávo

Bronz z minulého šampionátu oplakaly. Americké basketbalistky otevřeně přiznávají, že do Česka si přijely pro zlato, které by bylo už osmé v historii. „Jiná medaile by nejen pro celý tým, ale i všechny naše fanoušky byla zklamáním,“ říká trenér Geno Auriemma.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zoi Dimitrakouová z Řecka (vlevo) bojuje o míč s Angelou McCoughtryovou ze Spojených států během MS v Ostravě.

Článek

„Není to ale jako před dvaceti lety, kdy USA prošly lehce turnajem a děvčata si jen vybírala, co si obléct na přebírání zlatých medailí. Je jiná doba, soupeřky se hodně zlepšily. Náš cíl se však nezměnil,“ míní kouč, jenž má k dispozici i hvězdy WNBA. „Přijely jsme pro titul, i když takhle to cítí víc týmů. Australanky obhajují zlato, nelze brát na lehkou váhu ani Rusky,“ říká kapitánka Sue Birdová, patřící spolu s Cashovou do sestavy vítězek ze Seattlu.

Největším americkým esem může být 28letá Diana Taurasiová, která má olympijské zlato z Atén i Pekingu. „Víme, proč jsme tady. Minule v Brazílii jsme prohrály jediný zápas z devíti a skončily třetí, takže letos chceme jít soustředěně od prvního kroku bez zaváhání,“ líčí nová posila Fenerbahce Istanbul, kde bude spoluhráčkou české kapitánky Horákové.

V týmu i rozehrávačka pražského USK

Do nominace USA se dostala i rozehrávačka pražského USK Lindsay Whalenová. „V přípravném kempu byla skvělá, šanci si zaslouží. Mám ji rád, jako hráčku i jako člověka, pomáhá utvářet správný týmový duch,“ soudí Auriemma. „Pro mne je šampionát v Česku vrcholnou událostí kariéry, za každou minutu na hřišti jsem vděčná. Snažím se odvést co nejlepší práci pro tým,“ říká Whalenová.

Úvodní zápas s Řeckem zvládly Američanky v pohodě, i když pro Auriemmu, jenž ve své trenérské kariéře získal sedm titulů v zámořské univezitní soutěži NCAA, to byl debut na šampionátu. „Cítil jsem tlak z toho, že nekoučuji univerzitní tým, o který se zajímají pouze lidé v Connecticutu. Najednou mám na starosti americký výběr, na který s očekáváním hledí celá země. Asi jsem byl před utkáním nervóznější než kdy jindy,“ svěřil se americký kouč.

„Spojené státy hrály velmi disciplinovaně jak v obraně, tak i v útoku. Mají tu skvělé hráčky, které v každé situaci vědí, co dělat. Zkoušeli jsme na ně různé varianty hry, ale absolutně jim nestačily na doskoku,“ hodnotil řeckou premiéru na MS Kostas Missas.

Reklama

Související témata: