Hlavní obsah

Japonky v poslední vteřině pohřbily Argentinu, Česko má jistý postup

BRNO

O překvapení není na mistrovství světa basketbalistek nouze. Obrovsky dramatický duel soupeřek českých žen v Brně rozhodl koš Japonky Ogaové v poslední vteřině, čímž jsou argentinské sny o účasti ve druhé fázi turnaje zřejmě pohřbeny. Také Číně druhá porážka v ostravské skupině A prakticky zavírá cestu k postupu. Z něj se naopak může předčasně radovat český tým, protože ve skupině D už nemůže být horší než třetí.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Japonka Yuko Ogaová (vpravo) obchází Argetinku Marinu Cavaovou.

Článek

Argentině, která ani zdaleka nehrála tak tvrdě jako při premiéře proti Česku, celý zápas dělal problém dobrý pohyb Japonek i jejich přesná střelba. Přesto měla vítězství na dosah. Vedla o bod a poslední útok soupeřek dvakrát zastavila fauly, za něž se ještě neházely trestné hody.

Jenže v poslední vteřině nechaly jihoamerické hráčky trestuhodně volnou nejlepší Japonku Ogaovou a ta za zvuku klaksonu poslala míč do obroučky. Argentinský trenér Pinto hodně hlasitě křičel, že to bylo už po vypršení času a pozdější rozbor televizního záznamu mu zřejmě dával za pravdu, rozhodčí však trvali na tom, že vítězný japonský koš platí.

Přestože Argentinky cítily křivdu, nevyužily půlhodinovou lhůtu po zápase, kdy se proti výsledku mohly odvolat. „Žádný protest jsme neobdrželi," přiznal komisař utkání Stefano Cazzaro. „Já myslím, že to bylo regulérní. Když jsem střílela, tak jsem si všimla, že časomíra ještě běží. Byla to těžká střela, pocity z ní jsou ale nádherné,“ tvrdila Yuko Ogaová. „Poslední střela se už neměla počítat, ale už s tím nic dělat nemůžeme. Rozhodčí to viděli jinak,“ posteskl si trenér Eduardo Pinto.

Číňanky měly jiné plány

Číňanky sice první polovinu souboje s Kanadou vedly, dokonce až o třináct bodů, ale potom začaly dělat chyby, neproměňovaly střelecké pozice a hlavně nestačily na doskoku. Nakonec jim k úspěchu nepomohlo ani šest trojek.

„Během dvou dnů prožíváme už druhé velké zklamání. Po semifinálové účasti na olympiádě jsme tu měli úplně jiné plány,“ připustila nejlepší střelkyně Nan Čchen, jehož tým zřejmě čeká jen boj o 13.-16. místo. Kanaďanky pod taktovkou skvěle střílející Smithové vybojovaly cennou výhru, která jim dává šanci zahrát si ve druhé fázi.

MS basketbalistek
Skupina A (Ostrava):
Čína – Kanada 61:65 (Nan Čchen 22, Miao Li-ťie 20, Ma Ceng-ju 8 – Smithová 25, T. Tathamová 11, Phillipsová 9), Austrálie – Bělorusko 83:59 (Snellová 17, Jacksonová a Harrowerová po 13 – Veremejenková 14, Troinová 13, Trofimovová 12).
Skupina B (Ostrava):
USA - Senegal 108:52 (Mooreová 15, Dupreeová 14, Charlesová a Cashová po 11, Fowlesová a Whalenová po 10 - Diengová 10, Aya Traoreová 9, Diattaová a Astou Traoreová po 7), Francie–Řecko 69:55 (Miyemová 19, Digbeuová 11, Ndongueová 10 – Kaltsiduová a Chatzinikolaudová po 12, Maltsiová 10) .
Skupina C (Brno):
Španělsko – Korea 84:69 (Lyttleová 28, Valdemorová 17, Montaňanaová 15 – Bun Jun-he 23, Park Čung-en 12, Kim Či-jun 11), Brazílie–Mali 80:73 (Luzová 20, De Souzaová 18, Castro-Marquesová 17 – Diawarová 15, Sissoková a Coulibalyová po 12).
Skupina D (Brno):
Japonsko – Argentina 59:58 (Ogaová 21, Suwaová 14, Išikawová 9 – Sanchezová 16, Fernandezová 15, Mendozová 6).

Reklama