Hlavní obsah

Basketbalistky po statečném boji podlehly na MS o tři body Rusku

Martin KézrPrávo

Třikrát po sobě skončily Rusky na MS stříbrné a svou obrovskou sílu pod košem ukázaly i před bouřící halou v Brně, kde ale porazily domácí reprezentaci rozdílem pouhých tří bodů. Český postup ze skupiny je i přesto hotovou věcí. „Věděli jsme, že pod košem to bude s Ruskami nejtěžší, naše holky tam přes bloky nedaly spoustu střel,“ přiznal trenér Lubor Blažek.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Eva Vítečková (vpravo) se snaží zastavit Marii Stěpanovovou z Ruska

Článek

Český tým ohromně dřel v obraně a energií hýřící Horáková ničila Rusky drzými průniky pod koš. Jinou útočnou aktivitu nedovolovaly právě pivotky soupeřek v čele se Stěpanovovou. České podkošové hráčky se přes ně nebyly vůbec schopné prosadit. Nejlepší střelkyně minulého zápasu Vítečková se trefila jen z trestných hodů, paběrkovaly i Burgrová s Večeřovou a nejvyšší hráčka týmu Kulichová nedala dokonce ani bod.

Ujal se taky až jedenáctý trojkový pokus českých reprezentantek. Přesto se zásluhou vynikající obranné práce, při níž nutily sbornou ke ztrátám, dostal šest minut před koncem výsledkově na dostřel (44:46) a ještě to bylo drama. V koncovce bohužel zase úřadovaly dlouhé hráčky sborné.

Zklamání Hany Horákové v zápase s Ruskemfoto: ČTK/Igor Zehl

Když Argentina košem v poslední vteřině podlehla Japonsku, Češky už věděly, že ve skupině D neskončí hůř než třetí. Argentinky sice cítily křivdu, že koš padl po vypršení časového limitu, nevyužily ale půlhodinové lhůty k odvolání. „Žádný protest jsme neobdrželi,“ sdělil komisař utkání Stefano Cazzaro. „Poslední střela se neměla počítat, jenže když to rozhodčí viděli jinak, už s tím nikdo nic neudělá,“ mínil argentinský kouč Eduardo Pinto. „Myslím, že to bylo regulérní. Když jsem házela, všimla jsem si, že časomíra ještě běží,“ řekla hvězda vítězek Yuko Ogaová.

Dnes večer na Japonky narazí český výběr. „Hrají dost nepředvídatelně, je to jako když otočíte knížku na další stránku a tam je najednou úplně jiný obsah. Chce to na ně hlavně trpělivost a volit taktiku podle toho, co se děje na hřišti,“ naznačil Blažek.

Mistrovství světa basketbalistek
Česko - Rusko 52:55
Nejvíce bodů: Horáková 21, Veselá 8, Elhotová 7, Šujanová 5 – Hammonová 13, Stěpanovová 9, Korstinová a Artěšinová po 8, 3300 diváků, čtvrtiny 9:12, 13:21, 14:9, 16:13.

Reklama

Související témata: