Hlavní obsah

Za dřinu nebyly české basketbalistky odměněny vítězstvím

BRNO

Na minulém mistrovství světa před čtyřmi lety v Brazílii dokázaly české basketbalové reprezentantky Rusko nečekaně porazit o koš a na podobný senzační kousek měly chuť i v pátek v Brně. Poločasové manko jedenácti bodů díky skvělé obranné práci umazávaly a nakonec jim vyprodaná hala aplaudovala vstoje, byť podlehly rozdílem tří bodů 52:55.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Zklamání Hany Horákové v zápase s Ruskem

Článek

„Z té porážky jsme teď všichni smutní. Když už holky přinutily obhájkyně stříbra ke 26 ztrátám, ohromně dřely a výbornou prací v obraně dostávaly Rusky pod tlak, tak je potom velká škoda, že se neprosadily střelecky pod košem, třeba ani z lehkých pozic čelem k němu,“ líčil trenér Lubor Blažek.

Češkám nepomohl ani vynikající individuální výkon a 21 bodů z ruky kapitánky Hany Horáková. „Svůj výkon moc neřeším, spíš ve mně převládá zklamání, že se nepovedlo vyhrát. Bohužel nám to tam nepadalo, hlavně zpod koše. Doplatily jsme na to, že se střelecky dlouho nedařilo. Začátek zápasu to hodně ovlivnil v náš neprospěch. Rusky hrály s chladnou hlavou, my se trápily. Je smutné, když tak hrozně dřete a není za to odměna,“ litovala nejlepší z reprezentantek na hřišti.

Zklamaná Ivana Večeřová po prohraném zápase s Ruskemfoto: ČTK/Igor Zehl

Utrpění prožily zejména české pivotky. „Rusky měly přečtené naše akce a pod košem to perfektně zavíraly. Přitom cítím, že jsme na něm mohly mít, stačilo mít lepší střelbu od nás dlouhých,“ litovala pivotka Ivana Večerová, která proměnila jedinou z deseti střel. „Buď se tam k nám míč nedostal, nebo jsme neuměly tvrdě zakončit. Možná jsme měly vůči jejich dlouhým i zbytečný respekt,“ uvažovala další pivotka Ilona Burgrová.

„Když to nešlo pod košem, potřebovali jsme alespoň střelbu zdálky, jenže se ujal teprve jedenáctý pokus o trojku,“ krčil rameny Blažek, jenž cítil, že bronzové z olympiády Rusky ke konci ztrácejí dosavadní jistotu. „Bylo skvělé, že holky nic nezabalily a v koncovce se musel soupeř trochu bát o výhru,“ mínil kouč. „Naše díky patří i divákům, hodně nás podrželi a snad je příště potěšíme vítězstvím“ doplnila Burgrová.

Reklama

Související témata: