Hlavní obsah

Vítězství nad Japonskem musely basketbalistky vydřít, ale i to se počítá

BRNO

S bilancí dvou výher a jedné porážky jdou do druhé fáze mistrovství světa české basketbalistky, které v sobotu večer v Brně vydřely výhru nad Japonskem rozdílem šesti bodů. Nakonec to ale bylo větší drama, než by kdo čekal. Vítězství 66:60 je ale dalším krokem k vysněnému čtvrtfinále. Příštími soupeřkami českých žen budou v Brně ve skupině F v pondělí Korea, v úterý Španělsko a ve středu Brazílie. Všechny zápasy začínají v 18 hodin.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Ediita Šujanová v souboji o míč s Japonkou Asami Jošidaovou.

Článek

Národní tým před vyprodanou halou začal agresivně v obraně a vycházel mu rychlý protiútok, takže v 5. minutě vedl 12:6, jenže střelba z pole znovu vázla a naopak na straně Japonek se chytila Ogaová, která s průměrem 22 bodů na zápas kraluje celému šampionátu. Asijský celek se díky její střelbě a výbornému pohybu všech hráček dostal na začátku druhé čtvrtiny na rozdíl jediného koše.

Až zpřesněné přebírání protihráček a návrat k tvrdšímu pojetí české obrany nedovolilo soupeřkám téměř šest minut skórovat. Skóre mezitím narostlo až ke stavu 34:23, jenže stačily dvě domácí ztráty míče za sebou a Japonsko bylo znovu na dostřel. Navíc do poloviny zápasu proměnilo čtyři trojky, zatímco u českých žen se neujal žádný ze čtyř pokusů o tříbodový koš. Zejména Elhotová s Vítečkovou se dlouho nebyly schopné trefit, a to ani z pole.

Trenér Blažek se snažil trochu šetřit rozehrávačku Horákovou, která byla po bitvě s Ruskami hodně vyčerpaná a ve třetí čtvrtině ji dobře zastoupila Bortelová. Navíc protrhla i trojkovou smůlu domácí reprezentace a osmibodová šňůra znamenala čtvrthodiny před koncem už slibné vedení 49:32. To se bohužel velmi rychle ztenčilo, když přišly další české ztráty a nepřesné střely, naopak Japonky zvedly dvě trojky Ogaové za sebou a navíc se zdálo, že mají více sil.

Důležité koše v poslední čtvrtině dala pivotka Burgrová a pod košem se uplatnil i důraz Šujanové, jenže soupeřky skvěle zvládaly hru jedna na jednu a měly větší šťávu v zakončení, takže do poslední tříminutovky se šlo za stavu 64:60. Pro české hráčky byla koncovka především soubojem s vlastní nervozitou, v hale byl přitom ohlušující rámus a přes tři tisícovky diváků fandily vstoje. Naštěstí zafungovala obrana a Veselá proměnila oba trestné hody.

Příštími soupeřkami českých žen budou v Brně ve skupině F v pondělí Korea, v úterý Španělsko a ve středu Brazílie. Všechny zápasy začínají v 18 hodin. Z šestičlenné skupiny postoupí do play-off první čtyři družstva.

Mistrovství světa basketbalistek
Česko–Japonsko 66:60
Nejvíce bodů: Burgrová 14, Šujanová 10, Bortelová 9, Večeřová 8 – Ogaová 22, Jošidaová 9, Suwaová a Nagiová po 8, 3300 diváků, čtvrtiny 22:19, 16:11, 15:16, 13:14

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články