Hlavní obsah

Vítečkové se po střeleckém probuzení proti Korejkám hodně ulevilo

BRNO

Při výrazném vítězství nad Korejkami při MS v Brně se trefilo do koše všech dvanáct českých basketbalistek. Největší radost z nich ale měla určitě Eva Vítečková, která zaznamenala 27 bodů a dala zapomenout na střelecké trápení z předchozích dvou zápasů.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Radost českých basketbalistek

Článek

„Konečně mi to zase začalo padat, jsem za to strašně ráda. Ale musím hlavně poděkovat spoluhráčkám za pozice, které mi vytvořily,“ řekla Vítečková, která se proti Ruskám a Japonkám očividně trápila a připsala si v těchto zápasech pouze čtyři, resp. šest bodů.

Za národní tým hraje už osm let, ale nepamatuje, že by někdy zažila dva zápasy po sobě, v nichž by ji doslova drtila tak nízká úspěšnost střelby. Proti sborné dokonce skórovala pouze z trestných hodů. „Sama jsem si pořád říkala, čím to je a divila se. První zápas s Argentinou ještě šel, ale pak najednou bum a nic,“ připomněla Vítečková, že na startu turnaje zaznamenala 16 bodů, ale pak v součtu už jen deset.

Nechytila se ani z dálky, úspěšnost jejích tříbodových střel vykazovala děsivou nulu. „Možná mě svázalo i domácí prostředí, i když si to nechci nějak připouštět. Ale kolikrát je všechno i o hlavě a je na každém, jak se z toho vyhrabe,“ přemítalo 28leté křídlo, které se v létě rozhodlo k odchodu z mistrovského Brna do USK Praha.

Volný den pomohl

„Osobně cítím, že mi prospěl nedělní den volna, kdy jsem myslela na úplně jiné věci než basket, v tom bylo fajn hlavně to kino,“ říkala a bylo na ní znát, jak moc je ráda za tu proměnu proti Koreji, kdy se opravdu střelecky probudila a blýskla se i pěti úspěšnými trojkami ze šesti pokusů.

„Každému by se ulevilo po tom, co mě potkalo v těch minulých dvou zápasech a jen doufám, že se mě podobná trápení tady už vyhnou. Všichni kolem mne, včetně trenéra nebo blízkých přátel, mi říkali, že už nesmím přemýšlet nad tím, co bylo. Ani pořád nehledat nějaká vysvětlení a spíš se dobře vyspat a doufat, že to přijde,“ přiblížila.

Definitivní návrat do střelecké formy by chtěla předvést v úterý večer proti Španělkám. „Jejich obrana je ale pověstná a bude obtížné se proti nim prosadit,“ uvažuje Vítečková před zápasem, v němž by vítězství nejen definitivně zajistilo Česku postup mezi elitní osmičku, ale ještě by mu přiblížilo druhé místo ve skupině F, což by mohlo znamenat, že se domácí v karlovarském čtvrtfinále vyhnou velkým favoritům z USA či Austrálie.

Reklama