Hlavní obsah

Basketbalistky ničila skvělá Valdemorová, Španělky byly těžším sokem než Rusky

Martin KézrPrávo

Za dosud nejtěžšího protivníka na světovém šampionátu označily české basketbalistky Španělsko, kterému v úterý podlehly v Brně rozdílem dvaceti bodů. Naději domácích na úspěch ničila především skvělá Amaya Valdemorová, autorka 25 bodů.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Španělská basketbalistka Amaya Valdemorová (vpravo) se snaží prosadit přes českou hráčku Petru Kulichovou.

Článek

"Ona umí zápas sama strhnout a předvedla to i v Brně,“ složila ji poklonu spoluhráčka z Valencie Jana Veselá. „Když jsme si v obraně dobře rychle nepřebraly protihráčky, Valdemorová toho okamžitě využila, na to má skvělý čich. Sice řádila, ale pořád jsme bojovaly, jenže soupeřky si lacinými koši upevnily sebevědomí,“ litovala Michaela Ferančíková.

„Makaly jsme, ale Španělky zahrály opravdu výborně. Prvních deset minut to sice vypadalo, že by to i na ně třeba mohlo jít, ale neudržely jsme nasazené tempo. Ani v obraně, ani v útoku. Byly tam nějaké ztráty míče ve zbytečnou chvilku,“ uvažovala Ferančíková.

MS BASKETBALISTEK ON-LINE
Česko - Španělsko

„Takhle silný a skvěle připravený tým jsme tady na mistrovství ještě nepotkaly, určitě to s nimi bylo těžší než proti Ruskám. Ty se daly porazit, tady bylo hrozně těžké s nimi držet krok. Jsou výborné pod košem i venku, celý zápas skvěle brání tvrdost i agresivitu ještě stupňují,“ přiznala Jana Veselá.

„Přes precizní, velmi agresivní obranu Španělek je hrozně těžké se prosadit, dají vám hrozně málo otevřených pozic,“ doplnila Eva Vítečková, znovu v roli nejlepší české střelkyně.

Rozhodčí zanechali pocit křivdy 

„Čtvrt hodiny před koncem jsme ale pořád byly jen minus dva, tři body a vypadalo to ještě hratelně, pak jsme ale nezvládly pár situací pod košem a úplně se zvrtlo. Konečná prohra o dvacet je ale dost krutá,“ hodnotila Ilona Burgrová. „Španělky střeleckou příležitost přesvědčivě promění a my někdy bohužel v pozici, která už ani nejde lépe vypracovat, neskórujeme a třeba místo trefy do koše volíme přihrávku,“ říkala pivotka Ivana Večeřová. „Bohužel v závěru jsme už ani dobře nebránily, zřejmě proto i takový rozdíl. Zkusily jsme i zónu, ale ani to nezabralo,“ připustila Veselá.

"Musíme si přiznat, že Španělky jsou úrovní někde jinde. Vzpomeňte si, že loni na mistrovství Evropy Česko ani nebylo ve čtvrtfinále a Španělky tam obhájily medaili. Ještě nedávno jsme byli rádi, že přejdeme ulici a teď by někdo chtěl hned lézt na Everest," řekl trenér Lubor Blažek a nechtěl se vymlouvat na rozhodčí, i když z některých jejich výroků získal pocit křivdy.

„Když rozhodčí stojí u půlící čáry, těžko vidí čí to byl aut a zdá se mi divné, když ten, který je u akce blízko, nám dá míč a jeho vzdálený kolega situaci změní. A potom ještě po neúmyslné srážce dvou hráček písknou Elhotové úmyslný faul,“ mrzelo Blažka.

Reklama

Související témata: