Hlavní obsah

O čtvrtfinále by basketbalistky přijít neměly, tam ale čeká někdo z gigantů

BRNO

O účast ve čtvrtfinále domácího mistrovství světa může české basketbalistky p připravit už jedině vítězství Koreje nad Japonskem a jejich vlastní porážka rozdílem minimálně šedesáti bodů, což zní jako šílená utopie. Nicméně v karlovarském pátečním souboji se proti Česku postaví jeden z gigantů světového ženského basketu: USA nebo Austrálie.

Foto: Igor Zehl, ČTK

České basketbalistky na mistrovství světa

Článek

„Máme před sebou ještě zápas s Brazílii, takže je zbytečné už teď přemýšlet nad tím, na koho narazíme. Každopádně to budeme ve čtvrtfinále velice těžké, nic ale předem nevzdáváme,“ říká střelkyně Eva Vítečková, která byla u sedmých míst na pekingské olympiádě i na posledním mistrovství světa v Brazílii. „Chtěl bychom rozhodně konečné umístění vylepšit,“ naznačuje ambice.

„Kdybychom porazily Rusky nebo Španělky, dalo se pokukovat po přijatelnějším soupeři pro čtvrtfinále, ale nepodařilo se. Takže teď budeme hrát s Brazilkami o třetí příčku ve skupině a víme, že její obsazení by znamenalo, že bychom ve Varech potkaly poražené ze středečního večerního ostravského souboje Američanek s Australankami,“ uvědomuje si Ilona Burgrová.

„Na holkách bylo hodně vidět, že by se moc chtěly vyhnout ve čtvrtfinále USA i Austrálii, jenže síla Ruska a Španělska byla značná, to nemůžeme pominout,“ míní trenér Lubor Blažek, podle nějž české basketbalistky ale ukázaly, že patří do elitní osmičky na mistrovství světa a chtějí to potvrdit i ve zbývajících čtyřech utkáních šampionátu.

„Za nic se skrývat nebudu a prostě uznám, že nás porazily dva celky, které jsou na trochu jiné úrovni a taky ještě v Brně neprohrály. To tu sice nikdo nechce moc slyšet, ale já si myslím, že už je potřeba taky někdy říct, že děláme, co můžeme a tým nechává v zápasech všechno. Ukazuje velkou mentální sílu, ohromně bojuje a dává do hry srdce, to mu přece nikdo nemůže upřít,“ uvažuje český kouč, jenž ale nezastírá, že ho mrzí zbytečné ztráty míče nebo neproměněné šance zpod koše.

„Máme na čem zapracovat, nechybí nám ani chuť urvat co nejlepší umístění, ale musíme umět i respektovat sílu soupeřek a být realisté Kdybych si měl tipnout, tak Američanky dnes večer porazí Australanky, ale to my neovlivníme. Rozhodně chceme jít do čtvrtfinále ze třetí pozice, i když hra Brazílie tu má zlepšující tendenci a zejména pivotka De Souzaová a Castro-Marquesová, kterou jsme měly i v USK, jsou skvělé mozky brazilské hry,“ doplňuje.

Reklama

Související témata: