Hlavní obsah

Basketbalistky se s Brnem rozloučily skvělým výkonem a výhrou nad Brazílií

BRNO

Perfektním způsobem se české basketbalistky rozloučily na mistrovství světa s Brnem. V posledním utkání skupiny F porazily Brazílii 84:70, čímž ji nepustily do čtvrtfinále a samy v něm v pátek od 18:30 nastoupí v Karlových Varech proti Austrálii.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Česká kapitánka Hana Horáková (vlevo) obchází brazilské hráčky Iziane Castrovou Marquesovou (uprostřed) a Alessandru Santos de Oliveirovou (vpravo).

Článek

„Vítězství je důležité pro sebevědomí před nesmírně těžkým čtvrtfinálovým bojem a hodně jsme stály i o pěknou tečku za brněnským účinkováním a bylo to i vlastně poděkování skvělým divákům, kteří tady chodili,“ říkala nejlepší česká střelkyně Eva Vítečková.

Konečně ze svého stínu vystoupila i nejvyšší hráčka týmu Kulichová, která za předchozích pět zápasů dala pouze jedenáct bodů a snad nejvíc se z celého českého týmu trápila. Kulichová si již v úvodní čtvrtině připsala 8 bodů a ještě na ni brazilská elitní pivotka De Souzaová brzy nasbírala tři fauly.

Po sedmi minutách byl stav 13:10 pro Česko, jenže k obratu skóre ještě před první pauzou přispělo několik zbytečných ztrát míče i zvýšená tvrdost soupeřek. Ve druhé čtvrtině se národní tým pekelně soustředil na obranu, téměř pět minut neinkasoval a dvanáctibodovou šňůrou získal vedení 29:20.

Po dvou čtvrtinách vedly Brazilky

Bohužel ale po vystřídání klíčové rozehrávačky Horákové zase přišel hluchý úsek v podání domácích žen, kterým vázlo i doskakování, takže v polovině zápasu měly Brazilky navrch o dva body. Jejich útok šel zásadně přes dvě hráčky s letošní zkušeností z WNBA, De Souzaovou a Castro-Marquesovou a české družstvo s nimi mělo pod košem značné potíže.

Dál se ale skóre vyvíjelo ve vlnách, ve třetí čtvrtině soupeřky narážející na pečlivou obranu znervózněly a nebyly schopné zastavit rychlý český protiútok, takže čtvrthodiny před koncem to bylo 54:41 pro domácí, jimž se perfektně rozstřílela Vítečková.

Brazilky ale pro ně existenční zápas nevzdávaly, blíž než na rozdíl pěti bodů se nedostaly a dvě minuty před koncem se jim De Souzaová vyfaulovala. To už bouřící hala hnala české ženy ke čtvrtému vítězství na šampionátu. Hráčky se dočkaly obřích ovací, některé z toho byly hodně dojaté. Kapitánka Horáková dokonce děkovala publiku do mikrofonu za fantastickou podporu.

Mistrovství světa basketbalistek, skupina F
Česko - Brazílie 84:70
Nejvíce bodů: Vítečková 24, Horáková 17, Večeřová 16, Kulichová 12, Veselá 6 – Castro-Marquesová 27, De Souzaová 16, Nascimentová 6, Nevesová a Amaralová po 5, 3200 diváků, čtvrtiny 17:20, 17:16, 26:19, 24:15.
Tabulky osmifinálových skupin najdete zde.

Reklama

Související témata: