Hlavní obsah

Basketbalistky ve čtvrtfinále MS proti obhájkyním zlata Australankám

BRNO

Čtvrtfinále proti obhájkyním zlata. To čeká v pátek od 18:30 české basketbalisté na mistrovství světa v Karlových Varech, kde budou jejich soupeřkami Australanky.

Článek

„Trochu jsem tak tušil, že s Američankami prohrají, to nic ale nesnižuje na jejich skvělých kvalitách. Vždyť jsou to úřadující světové šampiónky. Musíme na ně zkusit jít z obrany,“ řekl na adresu příštích soupeřek trenér Lubor Blažek. „Australský tým tažený nejlepší basketbalistkou světa Jacksonovou je plný skvělých individualit, které výborně brání a umí se krásně uvolnit. Bude to s nimi strašidelně těžké, nic ale předem nevzdáváme,“ tvrdila Eva Vítečková, která si dobře pamatuje čtvrtfinálový souboj z OH v Pekingu právě s Australankami. „Tam jsme od nich dostaly klepec, doma se budeme snažit, aby to bylo trochu jiné, i když favoritkami teda rozhodně nejsme.“

V případě čtvrtfinálového vítězství, což by byla prvotřídní senzace, by Česko narazilo v sobotním semifinále na vítězek souboje Ruska s Běloruskem, v případě nezdaru s Austrálií budou hrát domácí ženy o 5.-8. místo zase s poraženým z rusko-běloruského duelu.

Bez porážky prošly i druhou fází šampionátu v Česku hráčky USA a Ruska. V soubojích dosud stoprocentně úspěšných celků Američanky porazily v Ostravě rozdílem osmi bodů Austrálii, která výsledek korigovala až v závěru a Ruskám se v posledních minutách povedl dokonalý obrat proti Španělsku.

Na úkor Brazilek se nečekaně do čtvrtfinále dostala Korea, která v asijském duelu rozdílem jediného bodu porazila Japonsko. V ostravské skupině E rozhodly boj o poslední postupovou příčku ve svůj prospěch Bělorusky, které výrazně předčily Řecko na doskoku. K postupu je táhla i jejich hvězda z WNBA Levčenková a ve vypjatém závěru, když řecký celek proměňoval tříbodové střelby a usilovně dotahoval, její spoluhráčky neomylně proměňovaly trestné hody.

Páteční čtvrtfinále v Karlových Varech:
13.15 h: Rusko–Bělorusko, 15.30 h: USA-Korea, 18.30 h: Česko–Austrálie, 20.45 h: Španělsko-Francie.
Výsledky MS basketbalistek
Skupina E (Ostrava): Francie–Kanada 49:47 (Miyemová a Lardyová po 9 – Smithová 12, Tathamová 9), Bělorusko–Řecko 74:70 (Levčenková 24, Veremejenková 13 – Kaltsiduová 29, Maltsiová 17), USA–Austrálie 83:75 (Taurasiová 24, Fowlesová 15 – Cambageová 18, Jacksonová 13).
Skupina F (Brno): Česko–Brazílie 84:70 (Vítečková 24, Horáková 17, Večeřová 16 – Castro-Marquesová 27, De Souzaová 16, Nascimentová 6), Korea–Japonsko 65:64 (Čung Sun-min 21, Kim Či-Jun 14 – Ogaová 17, Nagiová 15), Rusko–Španělsko 76:67 (Hammonová 27, Osipovová 14 – Valdemorová 21, Lyttleová 16).
O 13. místo: Čína–Argentina 86:60 (Nan Čchen 18 – Cavaová 18), o 15. místo: Mali–Senegal 69:67 po prodl. (Diawarová 14 – Traoreová 15).
Tabulky osmifinálových skupin zde.

Reklama