Hlavní obsah

Medaile je splněním nejtajnějších přání, shodly se po postupu do finále basketbalistky

KARLOVY VARY

Mají medaili, která nemůže mít nižší než stříbrnou hodnotu. Jedinečnou šanci, jak se doma dostat do finále mistrovství světa, české basketbalistky nepustily. Duel s Běloruskem je stál hodně sil, ale dřely, žádný míč nedaly zadarmo a po prodloužení s úlevou zvedly ruce nad hlavu. Vítězství 81:77 je posunulo do nedělního boje o zlato proti USA.

Foto: Jan Sokol, ČTK

České basketbalistky Petra Kulichová (zády) a Hana Horáková oslavují postup do finále.

Článek

„Věřily jsme si, že na Bělorusky můžeme mít, i když to s nimi bylo hlavně pod košem nesmírně těžké. Hrozně jsme se však hecly a teď máme úplně úžasný pocit,“ radovala se Ivana Večeřová.

Kapitánka Horáková: Vůbec mi to nedochází

„Být ve finále světového šampionátu, to je pro mne absolutní top kariéry. Před začátkem turnaje by mi to znělo jako nedosažitelný sen. Možná ta úplně nejtajnější přání k medaili směřovala, ale ještě mi vlastně vůbec nedochází, že ji máme jistou,“ tvrdila kapitánka Hana Horáková.

Obrovská radost českých basketbalistek poté, co v prodloužení porazily Bělorusko a budou hrát o zlato.foto: Reuters/David Černý

„To co tady prožíváme je neporovnatelné se vším, co jsem v basketu zažila. Mám zlato i stříbro z Evropy, ale být na poslední akci reprezentační kariéry ve finále mistrovství světa, to je úžasné. Někde hodně hluboko jsem možná měla uložený takový sen. Bude se mi krásně končit,“ doplnila Večeřová, které se leskly oči. „To jsou slzy štěstí i vyčerpání, ale těch prvních je tam víc.“

Trenéra zarazilo ticho

Stříbrnou medaili vybojovala reprezentace na MS dosud jen v letech 1964 a 1971. „Nejtěžší bylo srovnat se s tím, jak po výhře nad Australankami všichni věří, že to teď dotáhneme až k finále. Přitom Bělorusky jsou výborné a ukázaly to v zápase. Lidi ale chtěli vidět náš postup, a tak ho mají,“ usmál se s úlevou trenér Lubor Blažek, jehož překvapilo, že před začátkem utkání bylo v kabině nezvyklé ticho.

Trenér Lubor Bažek dovedl české basketbalistky do finále.foto: ČTK/Radek Petrášek

„Najednou možná přišel ten tlak z té veliké šance. Já i chápu, že se v takové chvíli mohou kolena roztřást. Holky měl dobře nakročeno a už to nechtěly pustit. O to větší dřina to pak ale byla, zejména s pivotkou Veremejenkovou, která prostě umí dát koš,“ hodnotil kouč

Horáková: Spaly jsme moc špatně

„Náladu si nenaplánujete. Jak ještě doznívaly emoce po Australankách, snad každá z nás špatně spala a trochu jsem se zalekla začátku, kdy jsme nechaly Bělorusky trochu ujet,“ líčila Horáková

„Prvních pět minut jsme po hřišti sotva chodily, bylo to od nás takové mrtvé, ale lidi nás zvedli. Publikum bylo fakt skvělé, pro soupeřky musí být peklo v tom hrát,“ přiznávala Ivana Večeřová.

Ivana Večeřová (vpravo) se snaží obejít Bělorusku Anastasju Veramejenkovou v semifinále mistrovství světa.foto: ČTK/Radek Petrášek

„Nikdy bych nevěřila, že se na ženský basket vyprodá taková hala a lidi v ni budou dělat rámus, v němž nebude slyšet vlastního slova. Atmosféra byla ale vynikající a nám hrozně pomáhala,“ tvrdila Horáková, která strávila na hřišti neuvěřitelných 44 minut.

„Když hrajete takový zápas,  únavu ani nevnímáte. Když jsme jim ale ke konci po tom nepovedeném doskoku dovolily srovnat a dovést to k prodloužení, člověku bleskne hlavou, jestli se to nepokazilo. Ale rychle jsme za tím udělaly čáru a zase se o to vítězství rvaly. Nakonec byly důležité šestky. Já jsem na ně v poslední době tragéd, ale nakonec mi to vyšlo a když se mi jedna nepovedla, vydřela jsem tam doskok,“ doplnila česká kapitánka.

„Taky jsem se bála, aby nám po tom vyrovnání nepadla hlava. Chvilku to tak i na střídačce vypadalo, ale na hřišti jsem dál valily na sto procent, možná i na víc,“ usmívala se Večeřová.

Reklama

Související témata: